Salvador Dalí

Salvador Dalí (1904-1989) és conegut a nivell mundial per la seva pintura, però aquest simposi no va estar dedicat al Dalí artista, sinó al Dalí escriptor i pensador, tractant amb detall els aspectes literaris de Dalí. Aquesta és una perspectiva de grandíssima importància que sovint ha quedat posposada a un segon pla.

La relació de Dalí amb l’escriptura ha estat ja tractada anteriorment, però el pensament de Dalí exigeix una relectura permanent dels seus textos. El llegat literari de Dalí és molt important. L’escriptura va ser un recurs permanent en el seu procés de creació. De vegades amb vocació pública, com en el “Manifest Groc” del 1928; més sovint, en el nucli germinatiu de la seva obra pictòrica. Tanmateix, més enllà de l’autobiografia i del manifest, Dalí va conrear la poesia, la prosa i els guions per al cinema, a més de nombrosos articles per a revistes, molts dels quals es postulen, amb el pas del temps, com assaigs crítics de l’art.

Vegeu aquí la biografia de Salvador Dalí.

Programa

LITERATURA I PENSAMENT EN SALVADOR DALÍ

Figueres, 16 i 17 d’abril del 2012
(Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf)

Dilluns, 16 d’abril

Dimarts, 17 d’abril

Audiovisuals

En aquest enllaç hi podreu trobar tots els enregistraments de les conferències i comunicacions del Simposi sobre Salvador Dalí.

 

Comunicacions


Dilluns, 16 d’abril

Dimarts, 17 d’abril

 

Publicació

Salvador Dalí (Figueres, 1904-1989) és conegut a nivell mundial per la seva pintura, però aquest volum no està dedicat al Dalí artista, sinó al Dalí escriptor i pensador. Els autors dels capítols que l’integren són especialistes internacionals en l’obra literària de Salvador Dalí, com ara Joan M. Minguet, Vicent Santamaria, Astrid Ruffa, Eugenio Carmona, Lucia Moni, Juan Manuel Bonet i Enric Casasses, entre d’altres. Vegeu-ne el recull de premsa.

El llibre va ser presentat el 14 de març del 2017 al Museu Dalí de Figueres (vegeu la crònica del Diari Digital de l’Empordà i de Tramuntana Televisió) i el 4 de maig a la Fundació Francesc Pujols de Martorell (vegeu la ressenya que en va fer l’Ajuntament de Martorell).

Aquest és el vuitè volum de la col·lecció “Noms de la Filosofia Catalana”, que recull la recerca feta per la Càtedra Ferrater Mora al voltant d’intel·lectuals catalans del segle XIX i XX. 

Aquí podreu trobar més informació i comprar el llibre sobre Dalí.

Recull de premsa

Cliqueu aquí per llegir el recull de premsa amb motiu del Simposi dedicat a Salvador Dalí.