Seminari Panikkar

On és la saviesa que
hem perdut amb el coneixement?
I on és el coneixement que
hem perdut amb la informació?
                                    T. S. Eliot

El Seminari Raimon Panikkar de Pensament Intercultural va néixer a finals del curs 2007-08. És acollit per la Càtedra Ferrater Mora i compta amb el seu suport, però funciona amb plena autonomia, sota el nom i la figura de Raimon Panikkar en ocasió del seu doctorat honoris causa per la Universitat de Girona, i com a grup d’estudis dinamitzador del Fons Raimon Panikkar dipositat a la Biblioteca del Barri Vell de la Facultat de Lletres.

El seminari vol ser un espai de studium, a partir del treball amb els textos de les grans tradicions de saviesa, com també del pensament contemporani dels diversos àmbits filosòfics amb una mirada intercultural. Aquest treball d’estudi va alhora acompanyat d’una decidida vocació contemplativa i la sessió mensual va precedida d’un temps de meditació i silentium. Aspecte aquest, que el mateix Raimon Panikkar ja va introduir en el món acadèmic de les universitats americanes en el seu moment, i que aquest seminari vol recollir, per fer-ne certa pedagogia i difusió.

Raimon Panikkar va ser coneixedor d’aquest seminari des del seu inici, i el juliol de 2009, vam pelegrinar fins a Tavertet per visitar-lo, donar-nos a conèixer i agrair-li de tot cor el seu mestratge.

Tot just un any després de la nostra visita a Tavertet, Raimon Panikkar ens deixà, i el setembre de 2010, a l’inici d’un nou curs vam fer un acte in memoriam, amb una lectura de textos i un silenci compartit, al claustre de la Facultat de Lletres.

El seminari s’articula al voltant d’una trobada mensual de setembre a juny, on es posa en comú el treball d’estudi meditat que es va fent amb el text proposat. Aquest treball amb els textos, dels que sempre es busquen edicions crítiques i acurades, es recolza amb monografies complementàries. El seminari està format per una quinzena de persones de formació i professions diverses.

Des del curs 2015-16, el seminari s’encarrega de les Lectures Fons Raimon Panikkar a la Biblioteca del Barri Vell, que volen posar en valor les diverses temàtiques, autors, disciplines, tradicions que es poden rastrejar per les lleixes de la seva vasta biblioteca, i que poc o molt són present en la seva obra.

El treball del seminari ha generat també alguna activitat paral·lela, com dues sessions de cinefòrum, conferències, presentacions de llibres i més d’un àgape. 

Tot plegat, no vol sinó recollir i fer-ne ressò, d’una forma força modesta, de l’herència que ens va deixar Raimon Panikkar. 

Enllaç al Facebook del Seminari Pannikar