Història i objectius

La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani fou creada el 2 de novembre de 1989 amb l’objectiu bàsic d’organitzar cursos de pensament contemporani dirigits per pensadors eminents amb prestigi reconegut a nivell internacional. És una càtedra de pensament -i no estrictament de filosofia- perquè està oberta a la docència interdisciplinària de personalitats d’àmbits diversos, tant de la filosofia com de les ciències o de les arts, siguin formals, experimentals, històriques o humanes. És també una càtedra de pensament contemporani en un sentit molt estricte, perquè els professors convidats hi exposen les línies mestres del seu propi pensament. Des de la seva creació i fins avui, la Càtedra té períodes habituals de docència cada curs: durant el mes de novembre i durant el mes de juny. La primera sessió de lliçons fou dirigida pel professor Josep Ferrater Mora el novembre de 1989.

Vegeu també com va ser l’Exposició dels 20 anys de la Càtedra.

No cal dir que li estic agraïdíssim d’associar el meu nom a una «Càtedra» que no es podrà comparar amb cap d’altra —al país i fora del país— per la seva novetat, eficàcia i interès.

Fax privat de Josep Ferrater Mora a Josep-Maria Terricabras24 d’abril de 1989

Una universitat petita no necessàriament ha de ser esquifida, ni una universitat perifèrica necessàriament ha de ser marginal.

Josep-Maria Terricabras

Arxiu audiovisual