Seminari Panikkar: Silentium

Raimon Panikkar va insistir, els darrers anys de la seva vida, en la necessitat d’obrir el «tercer ull» del coneixement, més enllà dels sentits i la ment. Plató ja distingia la raó discursiva (dianoia) de la raó intuïtiva (noēsis), i Panikkar recupera la idea medieval dels tres ulls del coneixement d’Hug i Ricard de Sant Víctor, i de sant Bonaventura.

Com a mínim tenim tres formes o facultats de coneixement: l’ull de la carn (oculus carnis), que percep el món exterior espaial-temporal; l’ull de la raó (oculus mentis, ratio), que percep el món dels conceptes, idees, símbols… i el «tercer ull», l’ull de l’esperit, l’ull de la contemplació (oculus fidei, intellectus) que percep les realitats transracionals.

Si la interculturalitat és un dels imperatius de la nostra època, la meditació, la pràctica contemplativa, l’experiència del silenci, n’és altre per poder exercitar aquest «tercer ull».

Recollint aquesta invitació, aquest seminari vol fer un decidit treball en aquest sentit, però també una pedagogia i difusió. I de moment té com a projecte, fer possible uns espais de meditació en l’àmbit universitari.

Prèviament a la sessió ordinària mensual, on posem en comú el treball d’estudi, els membres del seminari deixem un espai per la quietud i el silenci, i com diu el taoista Zhuangzi: «ens asseiem en l’oblit per fer dejuni de cos i ment.»

Des del segon semestre del curs de 2008-09, coincidint amb la festa de les flors del barri vell de Girona, tot i aprofitant el bon temps de primavera, vam començar a fer les assegudes al claustre de la Facultat de Lletres.

Un bonic, excel·lent i inspirador espai per conjurar un temps, el d’avui, massa atrafegat.

Esteu convidats a seure amb nosaltres, cada segon dimecres de mes i de 18h. a 18,30h. Un tempo marcat per les campanes de la Catedral de Girona.