J. Ferrater Mora

Josep Ferrater Mora (Barcelona, 1912-1991). Després d’estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona, la derrota a la guerra civil espanyola el va portar primer a París, després a Cuba i Santiago de Xile, fins que, a partir de 1949, es va instal·lar definitivament als Estats Units on va desenvolupar una llarga tasca de docència i recerca universitàries en el Bryn Mawr College fins a la seva jubilació, com a professor emèrit, l’any 1981. Va ser professor visitant de moltes universitats americanes i europees, i va ser nomenat Doctor Honoris Causa per vàries d’aquestes institucions. És autor del famós Diccionario de Filosofía i de moltes altres obres filosòfiques, entre les quals podem destacar El ser y la muerte, Fundamentos de Filosofía, Cambio de marcha en filosofíai De la materia a la razón. També és autor de vàries novel·les. Ferrater Mora és considerat unànimement com el filòsof català més reconegut internacionalment del segle XX.

Programa

La filosofia de J. Ferrater Mora


Girona, 21 i 22 de novembre del 2002
(Cliqueu aquíper baixar-vos el programa en pdf)

Dijous, 21 de novembre 
FERRATER MORA I LA HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA

Divendres, 22 de novembre
ONTOLOGIA, TEORIA DEL CONEIXEMENT, ÈTICA

 

Audiovisuals

Clicant aquí podreu accedir als enregistraments de les conferències del Simposi Internacional sobre J. Ferrater Mora.

 

 

Comunicacions

Dijous, 21 de novembre 

 • La noció de seny segons Ferrater, per Misericòrdia Anglès (Universitat de Barcelona)
 • El problema de la mente en el pensamiento de Ferrater Mora, per José Luis González Quirós (Instituto de Filosofía – CSIC)
 • What lies behind Ferrater’s concern with style?, per Marta Masergas (Universitat de Girona)
 • Ferrater Mora y la falacia naturalista de G. E. Moore, per Paloma Díaz (Universidad de Santiago de Compostela)
 • José Ferrater Mora y la editorial Cruz del Sur en Chile, per Nathalie Terryn (Université Charles-de-Gaulle Lille III)

 

Publicació

L’any 2007 va ser publicat el primer volum de la sèrie “Noms de la filosofia catalana” dedicat a Josep Ferrater Mora amb el títol La filosofia de Ferrater Mora.

A la introducció: “Aquest volum mostra que Ferrater no ha hagut de pagar el preu que amenaça el pensador independent potser perquè el seu Diccionario de filosofíaha obtingut una difusió tan gran. Un examen dels continguts d’aquest volum no solament revela coses sobre els seus autors sinó també molt sobre el pensament de Ferrater, tot i que potser no en la línia que es podria esperar. La gran varietat de temes discutits mostra un grup divers de pensadors —de diferents generacions, diferents països, parlants de diferents llengües— que subratllen molts aspectes diferents del pensament de Ferrater: la seva ontologia, la psicologia i l’ètica, el seu ús de la història, el tractament que fa de la ment, la seva noció de «seny», la seva preocupació per l’estil, el seu desenvolupament primerenc a Xile, algunes semblances o diferències amb el pensament de Dewey i G.E.Moore, etcètera.”

Vegeu-ne la ressenya que va sortir a la revista Enrahonar, nº44, 2010.

Altres activitats

El dijous, 21 de novembre del 2002, a les 10 del vespre, es va programar una sessió de films de Josep Ferrater Mora al Cinema Truffaut. El programa va ser el següent:

 1.    Everydayness(La vida quotidiana). 16 mm. , color, 1970, 25 minuts. La vida quotidiana és un relat, però també una atmosfera

 2.    El mundo de Andratx. 16 mm., color, 1971, 16 minuts. Com un poema fílmico-musical d’un món que està a punt de ser envaït pels turistes

 3.    Lux perpetua. 16 mm., color, 1980, 27 minuts. Visió somniadora de Corfú

 4.    La piel de la tierra (Skin of the earth). 16 mm., color 1973, 14 minuts. Poema, visual i musical, de la superfície de la terra, en diversos estats de menor a major nuesa.  
   

Recull de premsa

Clicant aquí podreu llegir el recull de premsa del Simposi dedicat a Josep Ferrater Mora.