Federica Montseny

La figura de Federica Montseny (Madrid, 1905- Tolosa, 1994), política, sindicalista i escriptora anarquista depassa el que és estrictament la seva tasca pública. La seva trajectòria política està indestriablement unida a una formació humanística sòlida, molt compromesa i alhora capdavantera en els àmbits del pensament social, la pedagogia i del feminisme.

 

Programa

FEDERICA MONTSENY: MÉS ENLLÀ DEL MITE

Barcelona, 12 i 13 de desembre del 2019
(Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf)

Dijous

Inauguració del Simposi, amb Jordi Font Agulló (Memorial Democràtic), Joan Vergés Gifra (Càtedra Ferrater Mora), Joaquim Trias (Patró de la Càtedra Ferrater Mora) i Oriol Ponsatí-Murlà (Institució de les Lletres Catalanes)

Federica Montseny, una anarquista indomable, per Susanna Tavera (Universitat de Barcelona) (Conferència suspesa. Podeu trobar el text a la publicació)

Frederica Montseny i la Guerra Civil Espanyola, per Albert Balcells (Universitat Autònoma de Barcelona)

Comunicacions:  Savis assalariats contra homes lliures. La concepció de la filosofia de Frederica Montseny, per Max Pérez (Universitat de Girona); El relat de la Retirada i els camps de concentració francesos i Federica Montseny, per Laia Arañó Vega (Fundació Carles Pi i Sunyer, CEDID-UAB) i Josep-Vicent Garcia-Raffi (Universitat de València, CEDID-UAB, ELCIS), Anarquisme, gènere i literatura en La Victoria de Federica Montseny, per Carme Bernat Mateu (Universitat de València) i Anarquisme i/o anarcosindicalisme en l’obra de Federica Montseny, per Ramon Alcoberro (Universitat Oberta de Catalunya)

Ministra con cartera: anarquismo y poder, per Julián Casanova (Universidad de Zaragoza)

La nissaga dels Montseny: anys de formació i evolució del pensament, per 
Conrad Vilanou (Universitat de Barcelona)

Un model trencador d’emancipació femenina. Federica Montseny i l’anarcofeminisme dels anys trenta, per Eulàlia Vega (Universitat de Lleida)

Divendres

ComunicacionsEl somni de Frederica Montseny. Frederica Montseny i el problema de la infància en guerra, per  Alba González Padrós (Universitat de Girona), Vida, «la indomable», alter ego de Frederica Montseny, per Teresa Costa-Gramunt (escriptora i assagista) i La dona anarquista, anàlisi antropològica, per Jordi Castellet i Sala (teòleg i escriptor) 

La imatge de la dona en els escrits de La Revista Blanca, per Dolors Marín (Escriptora)

La quanta, quanta guerra de Frederica Montseny, per Marta Pessarrodona (Escriptora)

Frederica Montseny, novel·lista i escriptora, per Ferran Aisa (Escriptor)

La meva relació amb Frederica Montseny, per Agustí Pons (Director de la Revista de Catalunya)

Audiovisuals

Clicant aquí podreu veure els vídeos de les conferències del Simposi sobre Frederica Montseny.

 

Recull de premsa

Llegiu alguns dels articles apareguts a la premsa amb motiu del Simposi Montseny:

Publicació

Les actes del Simposi van sortir publicades a finals de l’any 2020 a l’editorial Documenta Universitaria. És el volum número 17 de la col·lecció “Noms de la filosofia catalana”.

Cliqueu aquí per llegir l’article “El mite Frederica Montseny” publicat per Teresa Costa-Gramunt a 3de8 el 7 de maig del 2021, l’article publicat a la Vanguardia per Josep Playà el dia 28 de maig del 2021 “¿Qué novelista y política se libró de la pena de muerte al estar embarazada?”, la ressenya de Carme Miró “Frederica Montseny. Més enllà del mite”, publicada a Sonograma Magazine el 29 de setembre del 2021, i la ressenya de Neus Real “Dones, cultura i història”, publicada a L’Avenç l’1 d’octubre del 2021. Tambén va ser mencionat a la revista Comprendre, vol. 23/2, p. 111, 2021