Federica Montseny

CALL FOR PAPERS SIMPOSI FEDERICA MONTSENY

En els últims setze anys la Càtedra Ferrater Mora ha organitzat un simposi anual sobre l’obra i la figura d’un pensador o intel·lectual destacat (si bé, no sempre, prou conegut) de la història catalana moderna. Fins ara hem cobert les personalitats següents: Josep Ferrater Mora, Eusebi Colomer, Ramon Turró, Joaquim Xirau, Eduard Nicol,  Eugeni d’Ors, Joan Maragall, Francesc Pujols, Salvador Dalí, Josep Maria Corredor, Joan Crexells, Francesc Mirabent, Raimon Panikkar, Francesc Xavier Llorens i Barba, Jaume Balmes, Josep Maria Capdevila o Maria Aurèlia Capmany. Des de fa quatre anys, els simposis dedicats a pensadors catalans s’anomenen “Simposis Trias” en reconeixement del patrocini que Galetes Trias fa a la Càtedra.

Fruit d’aquests simposis ha sorgit la col·lecció Noms de la Filosofia Catalana. Els últims volums que han vist la llum són Jaume Balmes. Quin llegat, avui? i Josep Maria Capdevila. Personalitat, obra i llegat (Documenta Universitaria, 2018). Aviat traurem també el llibre dedicat a Maria Aurèlia Capmany.

En aquesta línia, doncs, la Càtedra Ferrater Mora centrarà aquest any el Simposi Trias a l’obra i a la figura de FEDERICA MONTSENY (Madrid, 1905- Tolosa, 1994), commemorant així els 25 anys de la seva mort. És hora, pensem, de revisar i actualitzar el pensament i la influència de Federica Montseny. Cal recordar que la figura de Montseny depassa el que és estrictament la seva tasca pública i que la seva trajectòria política està indestriablement unida a una formació humanística sòlida, molt compromesa i alhora capdavantera en els àmbits del pensament social, la pedagogia i del feminisme. El Simposi s’organitza conjuntament amb el Memorial Democràtic i comptarà amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

El simposi tindrà lloc a Barcelona els dies 12 i 13 de desembre del 2019, a la seu del Memorial Democràtic (Carrer Peu de la Creu, 4 – Barcelona).

En aquest sentit, em plau fer-vos saber que s’ha obert el període de presentació de comunicacions al Simposi. El termini de presentació de les propostes és el 31 d’agost de 2018. A principis de setembre el comitè científic del simposi comunicarà als interessats l’acceptació o no de la proposta. Extensió de la proposta: 2 pàgines màxim. Cal enviar-la a l’adreça dir.cfm@udg.edu.