Ágnes Heller (Budapest, 12 de mayo de 1929 – Balatonalmádi, 19 de julio de 2019) va ser una prestigiosa filòsofa de la New School University (Nova York). Supervivent de l’Holocaust i alumna de György Lukács, Agnes Heller va ser una de les més prestigioses i influents filòsofes en l’àrea de l’anomenada “Filosofia de la cultura”.
(Més)
Final session: Questions and Answers
Cliqueu aquí per veure el programa en pdf.
També van participar en les sessions, invitats per la Càtedra a petició de la mateixa Agnes Heller, els professors John Grumley (Sidney University) i Katie Terezakis (Rochester Institute of Technology), que van impartir les conferències següents:
Dilluns , 30 de maig, 12.00h.
Heller On the Ancients
Katie Terezakis
Dimarts, 31 de maig, 12.00h.
Between the Normative and The Empirical: Heller on the Concept of Culture
John Grumley
Dimecres, 1 de juny, 12.00h.
Heller On the Ethics of Personality
Katie Terezakis
Dijous, 1 de juny, 12.00h.
Agnes Heller and the Question of Humanism
John Grumley
Les lliçons de la Prof. Heller van sortir publicades a l’editorial Arcàdia el 2020. El dimarts, 15 de setembre del 2020, a l’Ateneu Barcelonès, es va organitzar l’acte Els móns d’Agnes Heller, on es va presentar aquesta nova edició ampliada del llibre. L’acte va comptar amb la participació d’Eudald Espluga, periodista i doctorand en Filosofia, Jordi Jiménez, ponent de filosofia de l’Ateneu Barcelonès i Joan Vergés Gifra, director de la Càtedra Ferrater Mora. Vegeu aquí el recull de premsa de la publicació del llibre.
Són gairebé un compendi dels molts i diversos interessos filosòfics que tenia aquesta pensadora: de la tradició al que ens és quotidià; l’art i la música; la metafísica i les ideologies; les emocions i la imaginació; la justícia, les desigualtats, les lleis; i una manera especial d’entendre el nostre lloc al món, el nostre món.
Les seves reflexions d’aleshores, des d’una esquerra ideològica explícita, ara ens arriben i resulten d’una actualitat enorme. Capficats pels efectes de la pandèmia, llegir Heller sobre la biopolítica, és a dir, l’ús polític dels cossos, i sobre com el poder alimenta la por i en fa l’eina fonamental per sacrificar la llibertat, és il·luminador.
Ágnes Heller va ser una dona lluitadora que va viure intensament els avatars del segle XX amb lucidesa i sense defallir. Nosaltres, com a epíleg ‒de fet, un homenatge que li hem volgut fer‒, hem afegit a aquest llibre un text final, un relat autobiogràfic en el qual conclou que la nostra veritable tasca, en aquest món, és la de salvar-nos de nosaltres mateixos, assumint, amb coratge, el pes de la responsabilitat.
Una primera edició de les lliçons va sortir publicada a l’editorial Documenta Universitaria l’any 2008.
Agnes Heller també va oferir, al Centre Cultural La Mercè, una conferència oberta al públic en general amb el títol Sobre la felicitat, que va tenir lloc el dia 31 de maig del 2005, a les 8 del vespre.
Clicant aquí podreu llegir el recull de premsa de les lliçons que Agnes Heller va impartir a la Càtedra Ferrater Mora.