Agnes Heller

Prestigiosa filòsofa de la New School University (Nova York). Supervivent de l’Holocaust i alumna de György Lukács, Agnes Heller va ser una de les més prestigioses i influents filòsofes en l’àrea de l’anomenada “Filosofia de la cultura”.

(Més)

Especialistes convidats

També van participar en les sessions, invitats per la Càtedra a petició de la mateixa Agnes Heller, els professors John Grumley (Sidney University) i Katie Terezakis (Rochester Institute of Technology), que van impartir les conferències següents:

Dilluns , 30 de maig, 12.00h.
Heller On the Ancients
Katie Terezakis 

Dimarts, 31 de maig, 12.00h.
Between the Normative and The Empirical: Heller on the Concept of Culture
John Grumley

Dimecres, 1 de juny, 12.00h.
Heller On the Ethics of Personality
Katie Terezakis 

Dijous, 1 de juny, 12.00h.
Agnes Heller and the Question of Humanism
John Grumley 


 

Publicació

Les lliçons de la Prof. Heller van sortir publicades a l’editorial Documenta Universitaria l’any 2008.

Heller fa en aquest llibre un repàs, viu, intens, d’alguns dels grans temes que han ocupat la seva reflexió filosòfica. No deslliga la seva reflexió de la seva actitud personal, sinó ben al contrari, aboca en aquestes lliçons la seva reflexió més madura, més personal, sobre el món, la quotidianitat i la tradició; sobre la destotalització assenyalada per la postmodernitat; sobre la relació dual, però no dualista, entre el cos i l’ànima; sobre l’art i la cultura; sobre la política i l’ètica; i, és clar, sobre la llibertat i la felicitat. De fet, la noció de llibertat travessa el llibre de cap a cap: Heller sap que «la llibertat és un fonament que no fonamenta», però precisament per això reconeix la seva veritable importància

Altres activitats

Agnes Heller també va oferir, al Centre Cultural La Mercè, una conferència oberta al públic en general amb el títol Sobre la felicitat, que va tenir lloc el dia 31 de maig del 2005, a les 8 del vespre.