Francesc Pujols

Francesc Pujols i Morgades (Barcelona 1882 – Martorell 1962), va ser un pensador i escriptor polifacètic i autodidacta, va fer de Catalunya i dels catalans el seu tema i la seva vida. Va ser poeta, crític d’art, prosista, conferenciant, liceista i sobretot pensador. Aquest Simposi ha volgut aprofundir en l’estudi del pensament de Francesc Pujols, tal com es va expressar en els seus textos.

L’any 1918, Francesc Pujols publica el Concepte General de la Ciència Catalana, on estableix l’existència d’un corrent filosòfic autòcton, iniciat per Ramon Llull i continuat per Ramon Sibiuda; en aquesta obra hi figura la seva cèlebre sentència segons la qual els catalans són éssers d’excepció pel fet de ser fills de la terra de la veritat.

Per saber més sobre Francesc Pujols accediu a la web de la Fundació Francesc Pujols, que va col·laborar en l’organització d’aquest Simposi.

Bibliografia de Francesc Pujols.

Programa

Realitat i veritat en Francesc Pujols

Martorell, 13 i 14 de desembre del 2012
(Per baixar-vos el programa en pdf, cliqueu aquí)

Dijous, 13 de desembre

Divendres, 14 de desembre

Audiovisuals

Aquí podreu veure els enregistraments de totes les ponències i comunicacions del Simposi sobre Francesc Pujols.

 

Comunicacions

Dijous, 13 de desembre 

Un deute amb Francesc Pujols, per Enric Trillas (Catedràtic jubilat de la ‘Universidad Politécnica de Madrid’, i Emeritus Researcher a l’ ‘European Centre for Soft Computing’, Mieres, Astúries)

Pujols, publicista, per Joaquim Auladell (Professor jubilat de la Universitat de Barcelona)

Els deixebles a Emmaús: Pujols, Ors, Pijoan, per Jaume Trabal (Filòsof)

Dalí-Pujols: crònica d’una pel·lícula, per Josep Playà Maset (Periodista)

Pujols esperonador de la Doctrina de la intel·ligència d’Ors, per Francesc Blanc (Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès)

La significació diabòlica d’Ors al Concepte general de la ciència catalana de Francesc Pujols, per Víctor Pérez (Llicenciat en filosofia i teòric de la literatura)

 

Publicació

L’any 2015, fruit del Simposi organitzat, va sortir publicat el llibre Realitat i veritat en Francesc PujolsDocumenta Universitaria, Girona, 2015.

Recull de premsa

Cliqueu aquí per llegir el recull de premsa del Simposi dedicat a Francesc Pujols.