No hi ha dubte que Eugeni d’Ors (1881-1954) va ser un intel·lectual amb una extraordinària capacitat ordenadora i renovadora del pensament, i que, en el primer quart del segle XX, va exercir una influència profunda i duradora no solament entre sectors molt importants de la intel·lectualitat sinó en tota l’opinió pública catalana.
La figura de D’Ors ha de ser considerada en el conjunt de la seva producció. Per això, més enllà de la frustració que el seu allunyament de Catalunya hagi pogut causar a molts estudiosos i més enllà de la frustració que ell mateix va sentir en veure’s ignorat i aïllat quan finalment va tornar a casa, cal que el seu pensament filosòfic, cultural, estètic i polític sigui revisat a la llum dels nous coneixements que en tenim, tant directes com indirectes, gràcies sobretot al fet de disposar, en els darrers anys, de millors edicions d’algunes de les seves obres. Només l’estudi dels seus textos i del seu llegat pot ajudar a donar una visió ajustada, desapassionada, de la importància d’Eugeni d’Ors en el panorama del pensament català del segle XX.
Vegeu la biografia d’Eugeni d’Ors a escriptors.cat i l’article de Ferrater Mora Eugeni d’Ors. Sentit d’una filosofia.
Girona, 27 i 28 de novembre del 2008
(Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf)
Dijous, 27 de novembre
Divendres, 28 de novembre
Clicant aquí podreu veure els enregistraments de totes les conferències del Simposi sobre Eugeni d’Ors.
Dijous, 27 de novembre del 2008
Cliqueu aquí per veure el vídeo de les comunicacions.
L’any 2010 va sortir publicat el volum El pensament d’Eugeni d’Ors, a l’editorial Documenta Universitaria, Girona. A part dels ponents al simposi, també hi van escriure aportacions, invitats per la Càtedra, Margarida Casacuberta i Antonino González.
Clicant aquí podreu llegir la ressenya de Joan Cabó publicada a la Revista d’Història de la Filosofia Catalana, número 3, 2012,