Joan Maragall

Joan Maragall (Barcelona, 1860-1911), conegut popularment com a poeta, és també autor d’assajos d’interès ideològic, cultural i polític, i de traduccions. D’esperit romàntic i partícip del moviment modernista, la seva teoria de la “paraula viva” en poesia no tan sols té una significació estètica sinó també humana, ja que entén el fet poètic com a manifestació natural, no elitista, pròxima a la societat i capaç d’influir-hi. La seva producció poètica compta amb poemes tan difosos com Cant espiritual, El cant de la senyera, La vaca cega, La sardana, Oda a Espanya i El comte Arnau. Destaquen les seves traduccions de Goethe, Novalis, Píndar, Homer i Nietzsche. Arran de la crisi de la Setmana Tràgica (1909), i gairebé sol entre els intel·lectuals, reacciona amb els articles Ah, Barcelona…, La ciutat del perdó i L’església cremada, insistint en la part de responsabilitat que pertoca a la burgesia catalana. Proclamat Mestre en Gai Saber (1904), fou membre fundador de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Programa

El pensament de Joan Maragall

Girona, 25 i 26 de novembre del 2010
(Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf)

Dijous, 25 de novembre

Divendres, 26 de novembre


Audiovisuals

En aquest enllaç podreu accedir a tots els enregistraments de les conferències sobre Joan Maragall que van tenir lloc al Simposi.

Comunicacions

Dijous, 25 de novembre

  • El pensament de Joan Maragall és, per Jaume Trabal (Filòsof)
  • Joan Maragall i Gorina (1860 - 1911). Modernisme i modernitat, per Joan Cuscó i Clarasó (Responsable d’investigació musicològica a l’AMTP; Dept. de Cultura i Mitjans de Comunicació)
  • Entre la paraula i el silenci, per Eduard Cairol Carabí (Universitat Pompeu Fabra)
  • Encara sobre el “Cant espiritual”. I sobre la polemologia historiogràfica, Ferrater Mora, la impossibilitat i la utopia, per Oriol Ponsatí Murlà  (Universitat de Girona)
  • La república i la monarquia en l’imaginari polític de Joan Maragall, per Anna Punsoda (Becària de la Fundació Joan Maragall)
  • Joan Maragall i l’iberisme: un projecte germinador, per Jesús Revelles Esquirol (Universitat Autònoma de Barcelona)

Cliqueu aquí per veure el vídeo de les comunicacions.

Publicació

L’any 2011 es va publicar el llibre Joan Maragall: paraula i pensament, on alguns dels millors especialistes, nacionals i internacionals, examinen la seva obra, la interpreten i reinterpreten, i tots ells posen de manifest que, per a Maragall, tot comença amb la paraula, una paraula concreta, directa, una paraula que és alhora pensament i experiència vital.

Clicant aquí podreu llegir l’article de Ricard Torrents publicat a la revista Quaderns de la Fundació Joan Maragall, nº 101, desembre del 2012.

Recull de premsa

Cliqueu aquí per llegir el recull de premsa del Simposi Maragall.