X Jornada de Filosofia 2018 "Amistat, per a què?"

El dia 14 de desembre del 2018 va tenir lloc la X Jornada de Filosofia per a alumnes de Secundària, organitzada amb l’objectiu de commemorar el Dia Mundial de la Filosofia establert per la Unesco. Des de mesos abans, es va preparar la Jornada sota la coordinació del Prof. Prof. Xavier Serra, i amb 15 representants de centres de secundària de les comarques gironines. 265 estudiants de 2n de Batxillerat de sis Instituts de les comarques gironines van treballar durant setmanes en el campus virtual filoara.cat/jf18 sobre la temàtica d’enguany: “Amistat, per a què?”.

El programa de la Jornada (vegeu-lo) va incloure debats intercentres, presentació d’audiovisuals i comunicacions d’alumnes, una ponència magistral i actuacions musicals. El programa es va desenvolupar a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona i a l’Auditori de la Mercè.

En la jornada d’aquest 2018 es va estudiar el sentit de l’amistat, els seus límits i la seva presència, necessària tan per a la convivència com per a assolir la felicitat. Els alumnes van estar analitzant textos clàssics, de Plató, Aristòtil, Epicur 8 Ciceró, sobre aquesta temàtica, però també les aportacions específiques de Tomàs d’Aquino, Montaigne La Rochefoucauld, Kant, Nietzsche o Derrida. Un autèntic treball congressual preuniversitari.

Entre els documents audiovisuals que es van analitzar s’hi trobaven l’episodi “L’amistat” del programa “Amb filosofia” (TV3), fragments de “Merlí” o també la pel·lícula de cinema independent nord-americà, “The Kings of Summer” (Vogt-Roberts, 2013).

El dia 14 es va fer un megafòrum amb 21 diferents equips d’alumnes, dels diferents Instituts, al voltant de l’origen i els límits de l’amistat. A la segona part de la Jornada, a més dels guardons a les millors comunicacions d’alumnes, va haver-hi una ponència impartida pel Prof. Ramon Alcoberro (UdG) amb el títol “L’amistat: d’Epicur al temps de les fake news”.