Gianni Vattimo

En el pensament contemporani, el nom de Gianni Vattimo (Torí, 1936) és un referent internacional des de fa moltíssims anys. Els seus primers estudis sobre Schleiermacher, Nietzsche o Heidegger van ser una bona preparació per a la seva reflexió més personal sobre la interpretació i l’hermenèutica, sobre la dissolució de l’art i el nihilisme, fins a anunciar la fi de la modernitat. Ell ha estat un dels principals teòrics de l’anomenat “pensament dèbil” (Il pensiero debole, 1983), que s’ha convertit en un tret caracteritzador de la postmodernitat.  

(Més)

Especialistes convidats

També van participar en les sessions, invitats per la Càtedra i a petició del propi Gianni Vattimo, els professors especialistes en la seva obra Franca d’Agostini i Alberto Martinengo (Università di Torino), Santiago Zabala (Potsdam University Institute of Philosophy, Alemanya) i Miguel Ángel Quintana (Universidad Europea Miguel de Cervantes). Aquests professors van oferir també conferències sobre el treball de Vattimo amb el programa següent:

Dilluns, 6 d’octubre del 2008
La ontología de la actualidad de Vattimo
Prof. Santiago Zabala(Potsdam University Institute of Philosophy, Alemanya)

Dimarts, 7 d’octubre del 2008
Friendship will make you true
Prof. Franca d’Agostini (Università di Torino)

Dimecres, 8 d’octubre del 2008
L’ermeneutica come ricostruzione della razionalità. Pensiero debole o “pensiero dei deboli”? 
Prof. Alberto Martinengo(Università di Torino)

Dijous, 9 d’octubre del 2008
Vattimo: instrucciones para remediar el olvido del ser 
Prof. Miguel Ángel Quintana (Universidad Europea Miguel de Cervantes)

Altres activitats

El dimarts, dia 7 d’octubre, a les 19,30h. del vespre, es va fer, al Centre Cultural La Mercè (Pujada de la Mercè, 12 - Girona), la presentació de la traducció al català de la darrera obra de Vattimo, Ecce comu.

«El comunisme real ha mort, visca el comunisme ideal» (Gianni Vattimo)
En un moment en què les ideologies d’esquerres semblen experimentar (a Itàlia clarament, però també a la resta d’Europa) un dels seus moments més baixos. Quan el mur de Berlín ja ens queda a dues dècades de distància. Quan el cristianisme perd presència, adeptes i credibilitat cada dia que passa. Quan fins i tot Cuba sembla donar mostres de començar a suavitzar la rigidesa del seu règim. En aquest moment, el filòsof torinès Gianni Vattimo ens sorprèn exhortant-nos a retornar al comunisme. A un comunisme, però, inspirat en el pensament dèbil, el nihilisme, l’anarquisme i el cristianisme evangèlic. Un comunisme que ens ha de portar, per la via de la subversió democràtica, a un veritable canvi, que freni finalment la deriva de les eternes desigualtats provocades pel capitalisme.

Una proposta desconcertant i estimulant, amb el segell personalíssim de Gianni Vattimo.

Recull de premsa

Cliqueu aquí per llegir el recull de premsa de les lliçons que Gianni Vattimo va impartir a la Càtedra Ferrater Mora.