Edgar Morin

Edgar Morin (París, 1921), pensador multidisciplinar (filòsof, antropòleg, sociòleg), està considerat un dels grans “maîtres à penser” del segle XX.

És llicenciat en Història, en Geografia i en Dret. És autor de més de 30 obres de sociologia, política, epistemologia i antropologia, entre les quals destaca la sèrie anomenada “El Mètode”, una de les obres més importants de finals del segle XX, que tracta sobre la transformació de les ciències i el seu impacte en la societat contemporània. És doctor Honoris Causa per múltiples universitats arreu del món. Durant la segona Guerra Mundial, va ser membre de la Resistència en contra del nazisme i opositor a l’estalinisme, tinent de las Forces Franceses Combatents i el 1945, abans de ser cap de l’oficina “Propaganda” a la direcció de la Informació del Govern Militar Francès a Alemanya, va assumir el càrrec d’agregat de l’Estat Major del primer exèrcit francès a Alemanya. Actualment és director d’investigació emèrit del CNRS i president de l’Agència Europea per a la Cultura (UNESCO).

Especialistes convidats

També van participar en les sessions, invitats per la Càtedra a petició del propi Edgar Morin, els professors Magali Roux-Rouquier (CNRS-Institut Pasteur de París), Emilio Roger (Univ. de Valladolid), Ignacio Salazar (Univ. de Sevilla) i Ana Sánchez (Univ. de València).

 

Dimarts, 11 de juny
Prof. Ignacio Salazar 

Dimecres, 12 de juny
COMPLEXITAT I FEMINISME
Prof. Ana Sánchez 

Dijous, 13 de juny
RELACIÓN ENTRE ECOLOGÍA DE LA ACCIÓN Y MÉTODO EN EDGAR MORIN
Prof. Emilio Roger 

Dijous, 13 de juny
PARADOXES ÉPISTÉMIQUES DE LA “GÈNE-ETHIQUE”
Prof. Magali Roux-Rouquié 

Altres activitats

CINEMA TRUFFAUT. PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA ANDREI ROUBLEV, D’ANDREI TARKOVSKI, PRESENTADA PER EDGAR MORIN

El dilluns, 10 de juny del 2002, a 2/4 de 9 del vespre, al cinema Truffaut de Girona, el Prof. Edgar Morin va presenta la pel·lícula Andrei Roublev, dirigida per Andrei Tarkovski, pel·lícula que ha estat escollida per ell mateix com a una de les seves obres preferides de la història del cinema.

La vinculació d’Edgar Morin amb el cinema no és només la de simple espectador, ja que entre els seus assaigs hi ha dos llibres de teoria cinematogràfica El cine o el hombre imaginario (Paidós, 2001) i Las Stars (Lopesa, 1976). També ha codirigit amb Jean Rouch el llarmetratge Chronique d’un été (1960), considerada com una de les obres més representatives del cinéma verité.

Recull de premsa

Clicant aquí podreu llegir el recull de premsa de les lliçons que Edgar Morin va impartir a la Càtedra Ferrater Mora.