Hans Heinz Holz

Hans Heinz Holz va néixer a Frankfurt am Main (Alemanya) el 1927 i va morir a  Sant’Abbondio (SuÏssa) el 2011. De 1946 a 1951 va estudiar Filosofia, Psicologia, Art i Literatura a les universitats de Frankfurt am Main i Mainz. Es va doctorar a Leipzig amb Ernst Bloch. Des de 1952 va exercir de periodista al mateix temps que realitzava treballs d’investigació sobre crítica del teatre, de l’art i de la cultura. Des de 1962 a 1964 va dirigir els programes nocturns del “Hessischer Rundfunk” a Frankfurt am Main. Professor de la “Volkshochschule” de Darmstadt de 1952 a 1956 i de Zürich de 1965 a 1970. Professor invitat a la Universitat Lliure de Berlín l’any 1969. L’any 1971 va ser nomenat per a una càtedra de Filosofia a la “Rijksuniversiteit Groningen” (Holanda) de la qual va ser degà de 1987 a 1989. Es va jubilar en aquesta universitat l’any 1997.

(Més)

Audiovisuals

 

Clicant aquí podreu veure els enregistraments de les sessions de Hans Heinz Holz.

 

Especialistes convidats

També van participar en el seminari, invitats per la Càtedra i a petició del propi Prof. Holz, els professors Christoph Hubig (Univ. Stuttgart) i  Michael Weingarten (Univ. Marburg), que juntament amb el Prof. Jörg Zimmer (UdG) van dirigira les següents sessions matinals:

Dimarts, 5 de juny, d’11 a 13 h, en alemany, amb traducció:
Prof. Michael WeingartenZur Theorie gesellschaftlicher Naturverhältnisse (Sobre la teoria de les relacions socials de la naturalesa)

Dimecres, 6 de juny, d’11 a 13 h, en francès, amb traducció:
Prof. Christoph HubigDie Rolle der Technik im dialektischen System Hegels (El paper de la tècnica en el sistema dialèctic de Hegel)

Dijous, 7 de juny, d’11 a 13 h, en alemany, amb traducció:
Prof. Michael Weingarten: Bemerkungen zu den politisch-philosophischen Ausführungen von Holz (Observacions sobre les exposicions político-filosòfiques de Holz)

Dilluns, 11 de juny, de 10 a 11.30, en alemany, i de 12 a 13.30, en català:
Prof. Jörg Zimmer: Discussió de la lliçó 5 del Prof. Holz (Proyecto de un sistema universal de reflexión. La función clave de la metáfora de la reflexión. Importancia sistemática de Leibniz)

Dimarts, 12 de juny, d’11 a 13 h, en francès, amb traducció:
Prof. Christoph Hubig: Das Kunstwerk als Potential und die Probleme des Werkbegriffs (L’obra d’art com a potencial i els problemes del concepte d’obra)

Divendres, 15 de juny, de 10 a 11.30, en alemany, i de 12 a 13.30, en català:
Prof. Jörg Zimmer: Discussió de la lliçó 8 del Prof. Holz (Arte como reflexión a través de los sentidos. Sistematización de una estética de las artes plásticas)

 

Publicació

L’any 2008 van ser publicades les lliçons de Hans Heinz Holz a l’editorial Documenta Universitaria.

En aquest volum, una biografia inteŀlectual, Holz presenta l’evolució dels seus punts de vista filosòfics en el context de les condicions històriques que els han influït i a les quals intenten donar resposta. Per a Holz és evident, com a dialèctic de la tradició hegeliana, que tota filosofia és el seu temps resumit en el pensament. Que un pensador reflecteixi explícitament les influències específiques de la seva època —els temps difícils del nacionalsocialisme i, en la segona meitat del segle vint, la confrontació aleshores irresoluble entre dos sistemes socials— en el seu model especulatiu de món, té sens dubte un gran atractiu. 

Recull de premsa

Clicant aquí podreu veure el dossier de premsa recollit amb motiu de les lliçons de Hans Heinz Holz a la Càtedra Ferrater Mora.