David Harvey

David Harvey (1935) és un dels geògrafs més destacats de l’actualitat. Doctorat en geografia per la Universitat de Cambridge, la seva docència es reparteix entre les universitats de Bristol, Johns Hopkins i Oxford.

Les seves aportacions teòriques i metodològiques han estat absolutament claus en l’evolució de la geografia a finals del segle XX. Explanation in Geography, publicat el 1969 i traduït al castellà el 1983 amb el títol Teorías, leyes y modelos en geografía, va esdevenir un clàssic de la literatura geogràfica d’inspiració neopositivista i una peça fonamental de l’anomenada “new geography”. Un impacte similar o superior tindria el llibre Social Justice and the City (1973; traducció castellana: Urbanismo y desigualdad social, 1977), en aquest cas, però, seguint els postulats marxistes. En efecte, la lectura territorial de l’obra de Marx condueix Harvey a concebre la geografia no  només com una ciència, sinó també com una ideologia i, per tant, com un compromís social. A través d’aquest llibre i d’altres posteriors, Harvey esdevé una figura clau de la geografia radical marxista i, més concretament, de l’anàlisi marxista de l’espai urbà, per la qual cosa és conegut i estudiat molt més enllà dels límits estrictes de la geografia acadèmica, concretament l’economia regional i territorial. Des d’una perspectiva marxista oberta i renovada, David Harvey s’interessà també per la dialèctica socio-espacial generada pel capitalisme de caràcter post-fordista, tot introduint en les seves anàlisis una dimensió cultural extremadament interessant. El llibre més significatiu en aquest sentit és The Condition of Postmodernity. An Inquiry into the Origins of Cultural Change(1989).

Cliqueu aquí per entrar a la web de David Harvey.

Programa

PROSPECT ON GEOGRAPHY: SPACE, PLACE AND ENVIRONMENT IN CONTEMPORARY THEORY

Del 3 al 14 de juny de 1996

 

 1. Space, place and environment as founding concepts for historical-geographical materialism
 2. Dialectics and historical-geographical materialism
 3. The social construction of space and time: a relational perspective
 4. The domination of nature and its discontents - or the anxieties of modernity
 5. Valuing nature
 6. The dialectics of social and environmental change
 7. The place of place in historical-geographical materialism
 8. The terrain of social justice
 9. The geographical imagination: a personal account
 10. Alternative geographies

 

Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf.

Especialistes convidats

També van participar en el seminari quatre professors invitats per la Càtedra a indicació del propi David Harvey: John Paul Jones (Kentucky), Cindi Katz (New York), Geraldine Pratt (British Columbia) i Neil Smith (New Jersey). El programa de sessions matinals que van oferir va ser el següent:

 • Dimecres 5 de juny: “Fluidity and Boundaries”, a càrrec de G. Pratt i N. Smith
 • Dijous 6 de juny: “Discourse and Social Reality”, a càrrec de G. Pratt i J. P. Jones
 • Divendres 7 de juny: “Production of Nature and politics of ecology”, a càrrec de N. Smith 
 • Dilluns 10 de juny: “Social and Environmental Change”, a càrrec de C. Katz
 • Dimarts 11 de juny: “Identity, Space & Method”, a càrrec de J. P. Jones i C. Katz
 • Dimecres 12 de juny: “Debates on Nationalism”, a càrrec de J. Nogué i M. Folch Serra; “Tourism and Postmodernity” a càrrec de J. A. Donaire i “Planning today in Europe”, a càrrec de J. Vicente
 • Dijous 13 de juny: “Teaching Limits to Capital”, a càrrec de M. Luz García i M. Sánchez Padrón
 • Divendres 14 de juny: “Politics of Geography”, a càrrec de tots els professors convidats 

Altres activitats

David Harvey va impartir una conferència, oberta al públic en general, al Centre Cultural La Mercè, amb el títol El sentit de la ciutat, amb gran èxit de públic.