Gilles Lipovetsky

Gilles Lipovetsky és Professor de Filosofia a la Universitat de Grenoble (França). És conegut, principalment, per haver contribuït al desenvolupament del pensament anomenat “postmodern” i per haver treballat els conceptes d’hipermodernitat i d’hiperindividualitat.  

En els seus últims assaigs, Lipovetsky qüestiona el concepte de postmodernitat: resulta massa ambigu i, per tant, inadequat. La realitat d’avui de les societats liberals és, de fet, una hipermodernitat, una “modernitat superlativa” i desenfrenada. Tots els vells obstacles a la modernització han caigut i ja no hi ha cap sistema alternatiu creïble i legítim a la modernitat democràtica i de mercat pretesament lliure: hem assolit el moment de la modernitat completa, sense restriccions, desregulada i globalitzada. 

Per a Lipovetsky, la societat de l’hiperconsum és una societat de “felicitat paradoxal” perquè, si bé la majoria de la gent es declara bastant feliç, la gent també pensa que no hi havia hagut mai tantes depressions, tanta sensació de malviure, tantes preocupacions, tantes ansietats. La societat de l’hiperconsum multiplica el gaudi privat, però es mostra incapaç a l’hora de promoure l’alegria de viure.
 

Programa

VIVRE À L’ÉPOQUE DE L’ HYPERMODERNITÉ
Del 6 al 8 d’abril de 2022
(Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf)

Professor convidat: GILLES LIPOVETSKY
(Université de Grenoble)

  1. L’individualisme à l’âge de l’hypermodernité
  2. La société de séduction
  3. Consumérisme et bonheur

Sessions en francès de 16.30 a 18.30h. a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG.

Lliçons organitzades en col·laboració amb Vilapensa, Festival del pensament del Penedès.

Audiovisuals

Aquí podreu veure els vídeos de les lliçons que Gilles Lipovetsky va impartir a la Universitat de Girona (disponibles fins el 23 de novembre de 2011).


Recull de premsa