Zygmunt Bauman (Poznań, Polònia, 1925 - Leeds, Regne Unit, 2017) va ser un dels pensadors socials més influents de finals del segle XX i principis del XXI. La seva obra, que abasta gairebé cinc dècades, nega rotundament la limitació per fronteres disciplinàries arbitràries dins de les arts, les humanitats i les ciències socials.
Bauman va ser un erudit extraordinàriament productiu, els seus escrits segueixen sent plenament actuals i rellevants tant els de la seva especialitat, la sociologia, com els referents a la teoria social i política, la filosofia, l’ètica, la teoria de l’art, els estudis de mitjans de comunicació, els estudis culturals, i la teologia. La seva anàlisi dels vincles entre la modernitat, el nazisme i el comunisme postmodern li van atorgar un gran reconeixement internacional. Va contribuir al desenvolupament de les ciències socials mitjançant la creació de conceptes com la “teoria de la modernitat líquida”, que defineix els temps actuals com una era de canvi i moviment constant, en què l’home està orfe de referències consistents i els conceptes són més inestables que mai. Les teories de Bauman han exercit una gran influència en els moviments antiglobalització.
El període que Bauman va dedicar a la “modernitat líquida” ha estat excepcionalment influent dins i fora de les universitats i les seves contribucions al repte de “repensar la societat global” són tan valuoses com sempre.
Si voleu baixar-vos el programa en pdf cliqueu aquí.
Clicant aquí podreu accedir als enregistraments en vídeo de totes les lliçons del Prof. Bauman.
També podeu veure la conferència oberta al públic que el dimarts, dia 11 de juny, a les 7 del vespre, Bauman va oferir al Centre Cultural la Mercè amb el títol “Europe - Birthday or Death Agony?” (Europa - Naixement o mort agònica?).
El Prof. Bauman va venir acompanyat de dos especialistes en la seva obra, que van impartir lliçons complementàries: Keith Tester (Professor de Sociologia a la University of Hull, UK) i Aleksandra Kania (Professora de sociologia a la Warsaw University, Polònia).
El programa de les seves lliçons va ser el següent:
Dimarts, 11 de juny: Living in the era of diasporization
Prof. Aleksandra Kania (Warsaw University), on es va debatre sobre la confiança i la tolerància
Dimecres, 12 de juny: The English Riots of August 2011: A Symptom of Interregnum?
Prof. Keith Tester (The University of Hull)
Dijous, 13 de juny: Fear, Panic and Media: The Case of Fukushima
Prof. Keith Tester (The University of Hull)
Divendres, 14 de juny: Living with dreams, fears and hopes
Prof. Aleksandra Kania (Warsaw University). En aquesta sessió es va discutir sobre algunes de les idees desenvolupades per Bauman en el seu llibre The Art of Life (L’art de la vida).
Aquí podeu consultar alguns dels articles apareguts a la premsa amb motiu de la visita de Zygmunt Bauman a la Càtedra Ferrater Mora: