Dr. Josep-Maria Terricabras

Josep-Maria Terricabras Nogueras

És doctor en filosofia i ciències de l’educació per la Universitat de Barcelona i per la Universitat de Münster.

Ha fet estades d’investigació a la mateixa Universitat de Münster (amb Premi Extraordinari de Doctorat), al Saint John’s College (Cambridge) i a la Universitat de Berkeley (Califòrnia). És catedràtic emèrit de filosofia i director honorari de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani a la Universitat de Girona. Va ser elegit membre numerari de l’IEC el 1995. Des del 2006 és membre del Comitè Internacional del Centro Filosofico Internazionale Karl-Otto Apel (Acquappesa-Coseza/Itàlia), i des del 2008 de la Leibniz-Sozietät der Wissenschaften zu Berlin. L’any 2000 va rebre la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya, i el 2021 la Distinció Vicens Vives a la qualitat docent universitària.

És especialista en filosofia contemporània, concretament de l’obra de Ludwig Wittgenstein, que ha traduït al català; també ha traduït Nietzsche i Freud. Ha estat l’introductor als Països Catalans del projecte “Filosofia 3/18 (Philosophy for Children)” i ha dirigit l’actualització del Diccionario de Filosofía de Ferrater Mora, que des del 2020 es troba digitalitzat i ampliat a  www.diccionariodefilosofia.es.

Ha estat President del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional (2008-2014),  diputat al Parlament Europeu i president del grup de l’Aliança Lliure Europea (2014-2019).

Vegeu també l’homenatge a Josep-Maria Terricabras amb motiu de la seva jubilació com a Professor de la Universitat de Girona, quan va passar a ser-ne professor emèrit.