Cicle de conferències "Justícia global i drets naturals"

La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, juntament amb l’Associació d’Estudiants ASSOFIA, va organitzar un cicle de conferències entorn de la “Justícia global i drets naturals”. Aquest és avui un tema de la màxima actualitat, que mobilitza sobretot historiadors, filòsofs, moralistes, juristes i economistes.  Quan es parla de “justícia global” es fa referència a la necessitat, creixentment sentida, de traduir en paràmetres concrets, pràctics, la teoria de la justícia formulada el segle passat per John Rawls, el màxim exponent de la filosofia política contemporània. Això reclama bons coneixements teòrics –històrics i filosòfics–, però també perspicàcia social i jurídica per trobar solucions innovadores als vells problemes de la injustícia i la desigualtat en el món. En aquest sentit, el debat sobre la justícia global no és un mer debat teòric sinó que és l’esforç –extraordinàriament brillant i suggerent– de fer aterrar la teoria en el sòl de la pràctica més concreta, més necessitada de respostes noves. 

Cal destacar la presència, en el cicle, del Prof. Thomas Pogge (1953), professor de Filosofia i Relacions Internacionals a la Universitat de Yale. En els darrers anys, Thomas Pogge s’ha convertit en la referència mundial obligada quan es tracten temes de justícia global, no solament per la seva trajectòria acadèmica, sinó perquè ha estat capaç d’elaborar propostes concretes de renovació ètica i política, que són considerades avui amb gran respecte i atenció pels dirigents polítics i socials d’arreu del món. Pogge també és director de recerca del Centre per a l’Estudi de la Ment, de la Universitat d’Oslo. Va doctorar-se a la Universitat de Harvard amb una dissertació sobre John Rawls dirigida pel mateix Rawls, considerat  el filòsof polític i filòsof del dret més important del segle XX. 

El cicle va seguir el programa següent:

  • Dia 2 de març, Rosa Canal i Parals (UdG): “Context i situació prèvia a la justícia global”
  • Dia 9 de març, de 19.30 a 21.00h, a l’aula B1 de la Facultat de Lletres de la UdG: “Principios de justicia global” i “Propuestas de reforma institucional”, a càrrec d’Hugo Omar Seleme (CONICET, Argentina) i Paula Casal (UPF)
  • Dia 16 de març, de 19.30 a 21.00h, a l’aula B1 de la Facultat de Lletres de la UdG: “Le droit naturel, la Révolution Française et le problème des colonies“, a càrrec de Florence Gauthier (Universitat de París)
  • Dia 17 març, de 12.00 a 15.00h, a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG: “Républicanisme historique et neorépublicanismes académiques contemporains”, a càrrec de Florence Gauthier (Universitat de París) i Antoni Domènech (UB)
  • Dia 30 abril, de 13.30 a 15.00h, a l’aula B1 de la Facultat de Lletres de la UdG: “Human Rights as Constraints on Global Institutional Design”, a càrrec de Thomas Pogge (Universitat de Yale)