L'art de meditar en el buddhisme antic (theravada) del Cànon Pali

Mia Prat Vilà és membre des dels inicis del Seminari Panikkar de la UdG, i practicant de meditació vipassana, tècnica meditativa del primer buddhisme —dels antics (theravada)— anomenat sovint hīnayāna, el petit vehicle. Ha participat en intensius recessos de meditació, i recentment a Lumbini —lloc on segons la tradició va néixer Siddharta, el Buddha— a l’escola Panditarama de la tradició birmana Mahasi, i sota el mestratge de Sayadaw U. Vivekanandaamb.

Des dels primers savis fins avui molts han parlat i practicat el camí a la il·luminació. Va ser el Buddha Gautama qui fa poc més de vint-i-cinc segles va parlar-ne extensament tot mostrant unes tècniques concretes que facilitarien a les persones dels mil·lennis venidors a arribar a l’extinció del sofriment. Gràcies a aquestes pràctiques generacions de yogis han practicat i tingut l’experiència.

Va ser al segle V dC quan Buddhaghosa va ajuntar els coneixements obtinguts fins al moment i amb els textos del Cànon pali, en el compendi conegut amb el nom de Visuddhimagga, del qual Mia Prat ens en fa una petita presentació.

Visuddhimagga vol dir camí de purificació i aquí podem veure amb detall els diferents passos i estats pels que passa la ment humana fins a aconseguir purificar-se completament de la il·lusió a la que segons Buddha aquesta està sotmesa.

Aquesta recerca va generar un document que ens va servir de guió de la sessió, amb una primera exposició i posterior i animat col·loqui. Vegeu-ne aquí l’enregistrament en vídeo.