Joaquim Xirau

Joaquim Xirau i Palau (Figueres 1895 - Mèxic 1946) va ser filòsof, publicista i pedagog. Estudià filosofia a Barcelona sota el mestratge de Jaume Serra Húnter i Tomàs Carreras Artau. Es doctorà a Madrid, on fou deixeble d’Ortega y Gasset i de García Morente; allà rebé també influències de M.B.Cossío i de la Institución Libre de Enseñanza. Completà estudis a París. Fou catedràtic d’institut a Vigo i catedràtic de la Universitat de Saragossa. Finalment passà a la càtedra de la Universitat de Barcelona (1927), on exercí fins el 1939, i fou degà de la Facultat de Filosofia i Lletres. Fou membre de la Unió Socialista de Catalunya. A la universitat formà un destacat grup de deixebles (Calsamiglia, Casanovas, Font, Maragall, Ferrater Mora, Gomà, Nicol, Jordi Udina, Bofill, etc.), que van constituir, en expressió de Nicol, l’”Escola de Barcelona”. Arran de la guerra civil, el 1939 s’exilià a França, després a la Gran Bretanya i finalment a Mèxic. Fou professor a la Universidad Autónoma de México (UNAM) i al Liceo Franco-mexicano.

L’activitat desplegada per Joaquim Xirau va ser variada i abraçava diversos aspectes de la vida intel·lectual i ciutadana de la seva època. És per això que el simposi que li vam dedicar es va dividir en dues parts: una dedicada a la seva vessant filosòfica i una altra dedicada a la seva passió pedagògica. 

(Més sobre Joaquim Xirau)

Programa

El pensament de Joaquim Xirau

Figueres, 18 i 19 de maig del 2006
(Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf)

Dijous, 18 de maig
LA FILOSOFIA DE JOAQUIM XIRAU

Divendres, 19 de maig
LA PEDAGOGIA DE JOAQUIM XIRAU

 

Audiovisuals

Cliqueu aquí per veure els enregistraments de les conferències del Simposi Xirau.

Comunicacions

Dijous, 18 de maig

  • Textos desconeguts de J. Xirau a la premsa d’exili francesa i mexicana, per Kima Moret 
  • Joaquim Xirau i Leibniz: Las condiciones de la verdad eterna, per Leticia Cabañas (IES Victoria Kent–Torrejón de Ardoz, Madrid)
  • El valor de l’amor en Joaquim Xirau, per Oriol Ponsatí (Universitat de Girona)
  • J. Xirau, deixeble de Serra Húnter, per Miquel Verdaguer (Llicenciat en Filosofia)
  • Suplements a les Obres Completes de Joaquim Xirau, per Josep Monserrat Molas (Universitat de Barcelona)

Cliqueu aquí per veure el vídeo de les comunicacions.


 

Publicació

L’any 2007 va ser publicada a l’editorial Documenta Universitaria l’obra El pensament de Joaquim Xirau. Segons diu Josep-Maria Terricabras (ed.), a la presentació:

“Tota l’obra de Xirau és un intent de superar l’intel·lectualisme tradicional, incapaç de resoldre la crisi moderna entre allò que és i allò que hauria de ser. Es tracta d’un intel·lectualisme que separa tan radicalment l’objecte i el subjecte que, un cop feta la separació, ja no pot arribar a entendre el coneixement com allò que realment és, com un acte personalment comprensiu de la realitat. Segons Xirau, aquest divorci entre la rigidesa de l’ésser i l’espontaneïtat del subjecte que acull i valora només es pot superar si no es plantegen per separat els àmbits dels fets i dels valors. Se n’ha de saber trobar, doncs, la confluència.”

Llegiu aquí l’article de Josep Maria Figueres La sempre necessària utilitat de la filosofia, publicat al Diari de Girona el 15 de maig de 2022.

Recull de premsa

Cliqueu aquí per llegir el recull de premsa amb motiu del Simposi sobre Joaquim Xirau que va tenir lloc a Figueres.

També podreu llegir aquí l’article que l’alcalde de Figueres Joan Armangué va publicar el 14 d’agost del 2012 al Setmanari de l’Alt Empordà.