Revista de Catalunya

La Revista de Catalunya és una publicació mensual, editada i fundada a Barcelona (1924) en plena dictadura de Primo de Rivera. L’historiador i polític Antoni Rovira i Virgili impulsà una revista d’assaig (història, literatura, pensament, lingüística, món internacional) on aplegà els millors intel·lectuals del moment, de Riba i Pla a Ferran Soldevila així com alguns joves valors. Va tenir un gran ressò i subscriptors.

Call for abstracts

La Càtedra Ferrater Mora, en col·laboració amb la Revista de Catalunya i el Memorial Democràtic, organitza un Simposi Trias sobre el centenari de la Revista de Catalunya, concretament sobre els aspectes relacionats amb el pensament –entès en un sentit ampli- que s’ha expressat o ha traspuat en les pàgines de la revista al llarg dels seus 100 anys d’història. Ens interessa parlar dels articles que s’hi han publicat i dels autors que hi han escrit, tant en les primeres etapes de la revista després que fos fundada el 1924, com en l’etapa més recent de la “represa” a partir dels anys 80. I és que, d’alguna manera, les accidentades vicissituds i peripècies de la Revista de Catalunya són també les accidentades vicissituds i peripècies de l’«alta cultura» catalana.

Està obert el període de presentació de PROPOSTES DE COMUNICACIÓ (call for abstracts) al Simposi. El termini de presentació és el 18 de febrer de 2024.

A mitjans març, el comitè científic del simposi comunicarà als interessats l’acceptació o no de la proposta. Extensió: 2 pàgines màxim. Cal enviar-la a l’adreça dir.cfm@udg.edu.

Les comunicacions s’hauran d’emmarcar dins d’alguna d’aquestes àrees temàtiques:

 1. El pensament filosòfic a la Revista de Catalunya (RdC)
 2. El pensament històric a la RdC
 3. El pensament econòmic a la RdC
 4. El pensament filològic i la crítica literària a la RdC
 5. El pensament artístic a la RdC
 6. El pensament polític i social a la RdC
 7. El pensament esportiu a la RdC
 8. El pensament científic a la RdC
 9. El pensament jurídic a la RdC
 10. El pensament nacional a la RdC
 11. Els Països Catalans a la RdC
 12. Les dones a la RdC
 13. L’intel·lectual a la RdC

El Simposi tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (C/ Carme, 47, Barcelona) els dies 19 i 20 de juny de 2024.