Pere Coromines

Pere Coromines fou un destacat polític, advocat, escriptor i economista català; un personatge polièdric, no sempre prou reconegut, que contribuí molt significativament a la història de la Catalunya dels segles XIX i XX. 

Llicenciat en dret a Barcelona, Pere Coromines formà part de l’Associació Escolar Catalanista i del partit republicà de Salmerón. Fou redactor de La República i del grup de L’Avenç. Arran de l’atemptat del carrer dels Canvis Nous, fou detingut i es va haver d’exiliar a França. Amb l’amnistia, tornà a Espanya. Fou regidor i cap de la Secció de Finances de l’Ajuntament de Barcelona. Presidí la Unió Federal Nacionalista Republicana, dirigí El Poble Català i fou diputat a Corts i conseller secretari del Banc de Catalunya. També fou president de l’Ateneu Barcelonès, president de l’IEC, membre de la comissió redactora de l’estatut d’autonomia de 1932 i conseller de Justícia i Dret de la Generalitat de Catalunya.

Programa

PERE COROMINES: EL GRAN POLIFACÈTIC

30 de novembre i 1 de desembre del 2020
(Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf)

Dilluns, 30 de novembre

Comunicacions
Pere Coromines i la recepció del pensament sociològic a Catalunya, per Jordi Riba (Universitat Autònoma de Barcelona); Pere Coromines i Descartes, per Joan Cuscó (Universitat de Barcelona) i Pere Coromines analitzant els papers “d’inventors” de Companys i Macià el 14 d’abril de 1931, per Fonxo Blanc (Professor jubilat de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès)

Dimarts, 1 de desembre

Comunicacions
Els anys de Montjuïc i la trilogia de Joan Apòstol, per Dolors Marín (escriptora); Pere Coromines, un filòsof president de l’Ateneu Barcelonès (1928-1930), per Jordi Jiménez (CSIC) i Metafísica i teologia de Pere Coromines i Montanya, per Jordi Castellet i Sala (teòleg i escriptor)

 

Audiovisuals

Clicant aquí podreu veure els vídeos de totes les conferències del Simposi.

Publicació

Les actes del Simposi van sortir publicades a finals de l’any 2021 a l’editorial Documenta Universitaria. És el volum número 18 de la col·lecció “Noms de la filosofia catalana”.

Recull de premsa

Francesc Layret segons Pere Coromines (1929), per Josep Maria Casasús, diari ARA, 1 de desembre del 2020