Maria Aurelia Capmany

Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991), escriptora, pedagoga i política. Col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió, va destacar, també, pel seu activisme cultural i polític, per la seva lluita incansable a favor de la llibertat i la igualtat de la dona, àmbit en què va esdevenir pionera a Catalunya i referent per a les generacions posteriors. Va ser presidenta del PEN (1979-1983), regidora de Cultura i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona (1983-1991) i membre de la Diputació de Barcelona (1983-1991). L’ambició literària i l’experimentació incessant, juntament amb el compromís amb la seva col·lectivitat, esdevenen dues de les constants de Capmany, una dona polifacètica i transgressora que és, sens dubte, una de les escriptores i intel·lectuals catalanes més importants del segle xx.

Trobareu més informació sobre Maria Aurèlia Capmany  en aquesta web de la Generalitat de Catalunya.

Programa

MARIA AURÈLIA CAPMANY: ESCRIPTURA I PENSAMENT

Barcelona, 7, 8 i 9 de novembre del 2018.
(Cliqueu aquí si us voleu descarregar el programaen format pdf)

Dimecres 7 de novembre 

Dijous 8 de novembre

Primera taula de comunicacions, amb Teresa Costa-Gramunt,  Ferran Rodríguez Palet, Catalina Mir Jaume, Blanca Llum Vidal i Agnès Toda i Bonet 

Divendres 9 de novembre  

Segona taula de comunicacions, amb Pilar Godayol, Joan Cuscó, Jordi Castellet i Irene Zurrón Servera 

Taula rodona - “Maria Aurèlia Capmany, feliçment una dona”, amb Magda Oranich (Advocada i periodista), Àlex Broch (Crític literari, assagista i editor), Àngels Gregori (Presidenta del PEN Català) i Marta Nadal (Comissària de l’Any Maria Aurèlia Capmany, moderadora)

Audiovisuals

Clicant aquí podreu veure en vídeo les conferències del Simposi Trias sobre Maria Aurèlia Capmany.

 

També podeu veure aquí l’entrevista biogràfica que RTVE va fer a Maria Aurèlia Capmany dins el programa “Personatges” l’any 1977.

 

Recull de premsa

Una intel·lectual de primera, per Jordi Nopca. Diari ARA, 1 de març del 2018

Feliçment sóc una dona, per David Castillo. El Punt-Avui, 1 de març del 2018

La Càtedra Ferrater Mora dedica un Simposi a Maria Aurèlia Capmany. Diari de Girona, 27 de març del 2018

Maria Aurèlia Capmany, entre la polèmica i la fidelitat, per Josep Maria Casasús, Diari ARA, 7 de novembre del 2018

Commemoració dels 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany. Diari de Tarragona, 8 de novembre del 2018

La Capmany és una biblioteca (com Borges), per Mercè Ibarz. Vilaweb, 9 de novembre del 2018

Publicació

Les actes del Simposi van sortir publicades a finals de l’any 2019 a l’editorial Documenta Universitaria. És el volum número 16 de la col·lecció “Noms de la filosofia catalana”.  El llibre va ser presentat, en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes, el Màster CRIC de la UB i l’Ateneu Barcelonès, en el col·loqui “Escriure no és més que buscar a les palpentes el món real”. Per a una lectura de Maria Aurèlia Capmany,  a la Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès el divendres 6 de març del 2020. Hi van intervenir Marta Pessarrodona, escriptora; Magda Oranich, advocada; Joan Vergés Gifra, Marta Nadal i Francesco Ardolino, editors del llibre.

Podeu llegir aquí la ressenya “Maria Aurèlia Capmany: proximitats i aproximacions” feta per Gemma Bartolí Masons a la revista 452ºF, nº24 (2021), pàg. 254-256.