Joan Roura Parella

Joan Roura Parella (Tortellà, 1897 - Middletown, Connecticut, EUA, 1983), va ser professor a l’Escola Normal de la Generalitat de Catalunya (1933-1939) i a la secció de Pedagogia de la Universitat de Barcelona, on va dirigir un seminari sobre educació estètica. Com tants altres intel·lectuals catalans, el gener de 1939 va haver d’emprendre el camí de l’exili. Fins l’any 1945 va ser professor a la Universidad Autónoma de Mèxic i va col·laborar activament amb els cercles d’exiliats catalans en aquell país. L’any 1946 va passar al Romance Language Department de la Wesleyan University (Connecticut), lloc en el qual va impartir docència fins a la seva mort. La seva reflexió humanista sobre “pedagogia culturalista” i l’ofici d’ensenyar resulten de plena actualitat i de gran interès, avui dia.

Call for abstracts

La Càtedra Ferrater Mora organitza un simposi anual sobre l’obra i la figura d’un pensador o intel·lectual destacat (si bé, no sempre prou conegut) de la història catalana moderna. Fins ara hem cobert les personalitats següents: Josep Ferrater Mora, Eusebi Colomer, Ramon Turró, Joaquim Xirau, Eduard Nicol, Eugeni d’Ors, Joan Maragall, Francesc Pujols, Salvador Dalí, Josep Maria Corredor, Joan Crexells, Francesc Mirabent, Raimon Panikkar, Francesc Xavier Llorens i Barba, Jaume Balmes, Josep Maria Capdevila, Maria Aurèlia Capmany, Federica Montseny, Pere Coromines i José María Valverde. Des de fa uns anys, els simposis dedicats a pensadors catalans s’anomenen “Simposis Trias” en reconeixement del patrocini que Galetes Triasfa a la Càtedra.

Fruit d’aquests simposis ha sorgit la col·lecció Noms de la Filosofia Catalana. L’últim volum és Pere Coromines. El gran polifacètic (Documenta Universitaria, 2021). Aviat traurem també un llibre dedicat a José María Valverde.

Doncs bé, la Càtedra Ferrater Mora centrarà aquest any el Simposi Trias en l’obra i la figura de JOAN ROURA PARELLA (Tortellà, 1897 - Middletown, Connecticut, EUA, 1983), commemorant així els 125 anys del seu naixement. Roura-Parella va ser professor a l’Escola Normal de la Generalitat de Catalunya (1933-1939) i a la secció de Pedagogia de la Universitat de Barcelona, on va dirigir un seminari sobre educació estètica. Com tants altres intel·lectuals catalans, el gener de 1939 va haver d’emprendre el camí de l’exili. Fins l’any 1945 va ser professor a la Universidad Autónoma de Mèxic i va col·laborar activament amb els cercles d’exiliats catalans en aquell país. L’any 1946 va passar al Romance Language Department de la Wesleyan University (Connecticut), lloc en el qual va impartir docència fins a la seva mort. La seva reflexió humanista sobre “pedagogia culturalista” i l’ofici d’ensenyar resulten de plena actualitat i de gran interès, avui dia.

El Simposi s’organitza conjuntament amb el Memorial Democràtic i tindrà lloc a Tortellà durant el desembre de 2022 (dates encara per determinar).

Mitjançant aquest missatge obrim el període de presentació de propostes de comunicació (call for abstracts) al Simposi. El termini de presentació és el 31 d’agost de 2022. A principis de setembre el comitè científic del simposi comunicarà als interessats l’acceptació o no de la proposta. Extensió: 2 pàgines màxim. Cal enviar-la a l’adreça dir.cfm@udg.edu.