Jaume Balmes

 

Jaume Balmes (1810-1848) va ser un dels pensadors catalans més influents del segle XIX. El Simposi va fer un examen crític, seriós, actualitzat i gens partidista de la importància del personatge i de la rellevància de l’obra que aquest filòsof, teòleg i clergue català ens va llegar.

Clicant aquí podreu llegir l’entrada al Diccionario de Filosofía de J. Ferrater Mora dedicada a Jaume Balmes.

 

Programa

JAUME BALMES: QUIN LLEGAT, AVUI?

Vic, 23 i 24 de novembre del 2016
(Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf)

Dimecres, 23 de novembre

  • Inauguració del Simposi, amb Susagna Roura (Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic), David Compte (Vicari General de la Diòcesi de Vic), Àlex Susanna (Director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural),  Joaquim Trias (Patró de la Càtedra Ferrater Mora), Marc Sureda (Director de l’Institut de Ciències Religioses de Vic) i Joan Vergés Gifra (Director de la Càtedra Ferrater Mora)
  • Glòria i dissort de Balmes en el segle XX, per Conrad Vilanou  (Universitat de Barcelona)
  • Primera taula de comunicacions, amb Lluís Quintana Trias (Universitat Autònoma de Barcelona), Misericòrdia Anglès (Universitat de Barcelona) i Abel Miró i Comas (Institut Superior de Ciències Religioses de Vic)
  • Preservar un ordre en crisi: Balmes i el catolicisme a l’Europa de 1840-1848, per Josep Fradera (Universitat Pompeu Fabra)
  • Segona taula de comunicacions, amb Nazzareno Fioraso (Università di Verona), Iván Sánchez-Moreno (Universidad Internacional de La Rioja) i Joan Cuscó (Universitat de Barcelona)

Dijous, 24 de novembre

Audiovisuals

Clicant aquí podreu veure en vídeo les conferències del Simposi Trias sobre Jaume Balmes. 

 

Recull de premsa

Publicació

L’any 2018 s’han publicat a Documenta Universitaria les actes del Simposi. Aquí en podreu trobar més informació. La publicació ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Vic. El volum forma part de la col·lecció “Noms de la Filosofia Catalana”, concretament n’és el número 14.

Llegiu les ressenyes de Maria Cabré Duran publicada a Enrahonar. An International Journal of Theoretical and Practical Reason, 63, 2019, pàg. 145-150, la de Ramon Rosales Sebastià (URL), publicada a Comprendre. Revista Catalana de filosofia, nº23/1, 2021, pàg.131-134, i l’anunci de publicaicó a la revista Diálogo Filosófico, nº  111, setembre-desembre 2021.