El procés, a debat

L’organització d’aquestes jornades va respondre expressament al compliment, per part del rectorat de la UdG, del punt de programa de govern segons el qual la UdG ha de contribuir decisivament a la discussió sobre el dret a decidir i la identitat dels pobles.

L’objectiu principal era proporcionar tant a la comunitat acadèmica com a la ciutadania en general elements per a la reflexió sobre l’anomenat “procés sobiranista”. I fer-ho des d’un punt de vista neutral ideològicament i guiat per criteris de vàlua estrictament acadèmica. Per aquesta raó, es van convidar els intel·lectuals i les persones més autoritzades sobre les matèries que es sotmeteren a discussió. Els debats i les lliçons programades no jugaven “a favor” de la identitat nacional, “a favor” del dret a decidir o “a favor” de la independència. Van ser debats “sobre” aquestes tres qüestions. L’únic compromís que la universitat assumia implícitament és que la societat catalana viu un procés clau de la seva història i que, per tant, valia la pena de parlar-ne amb serenor, fonament i seriositat.

Sobre els tres temes que es recollien en el títol ­–identitat nacional, dret a decidir i independència– cal dir que constituien una progressió temàtica. En primer lloc, ens preguntarem si podem parlar de nacions, avui dia, encara. I per tant, si podem parlar de la nació o del poble català. Això va fer que ens preguntéssim si el dret a decidir –objecte del segon debat­– pot fonamentar-se en l’existència, o no, de la nació catalana. Tenen dret, els catalans, a decidir si poden esdevenir un nou estat d’Europa? Si el tenen, en què es fonamenta, aquest dret? Les dues primeres jornades de debat i les dues primeres conferències magistrals van girar al voltant d’aquestes qüestions. En les dues últimes jornades, la qüestió de fons va ser la independència de Catalunya i les raons que haurien de sospesar els catalans a l’hora de decidir si els convé independitzar-se d’Espanya. En la tercera jornada, ens vam preguntar si els interessos econòmics afavoreixen, o no, el projecte independentista. En la quarta jornada, vam discutir quines altres raons poden donar suport a la independència de Catalunya i fins a quin punt el procés cap a la creació d’un Estat propi és factible.

Organitza: Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani
Promou: Rectorat

Conferències

9/10/2014 Conferència inaugural

Democràcia i canvi polític a EuropaMontserrat Guibernau (Queen Mary University of London, Anglaterra)
Presentador: Joan Vergés Gifra (Filosofia, UdG) 

14/10/2014 (1a jornada)

On national identity: the case of Quebec, Scotland and Catalonia, Michel Seymour (Université de Montréal, Quebec)
Presentador: Maribel Narváez (Dret, UdG) 

21/10/2014 (2a jornada)

Escocia después del referéndum. ¿Y Cataluña?, Michael Keating; University of Aberdeen, Escòcia
Presentador: Carles Serra (Pedagogia, UdG) 

28/10/2014 (3a jornada)

The political Economy of Borders, Enrico Spolaore (Tufts University, EUA)
Presentador: Carme Saurina (Economia, UdG) 

4/11/2014 (4a jornada)

El procés cap a un estat propi: llums i ombres, Carles Viver i Pi-Sunyer (President del Consell Assessor per a la Transició Nacional)
Presentador: Francina Esteve (Dret, UdG) 
Cloenda amb Sergi Bonet, rector de la Universitat de Girona

 

Debats

Primera jornada · 14/10/2014
Debat: Continuar parlant d’identitats nacionals, té sentit al segle XXI?
Moderador: Antoni Defez (Filosofia, UdG)

No
Neus Torbisco (UPF) Félix Ovejero (UB/Impulsor de Ciutadans)
Ferran Sáez Mateu (URL) Manuel Cruz (UB/Federalistes d’Esquerres)

Segona jornada · 21/10/2014
Debat: Los Catalanes deberían poder votar sobre una posible secesión de España, ¿Sí o no?
Moderador: Salvador Martí (Ciències Polítiques i de l’Administració, UdG)

No
Javier Pérez Royo (Universidad de Sevilla) Tomás de Domingo (Universitat d’Elx)
Ignacio Sánchez-Cuenca (Universidad Carlos III) Miguel Ángel Quintanilla Navarro (FAES)

Tercera jornada · 28/10/2014
Debat: La independència seria un mal negoci, sí o no?
Moderador: Josep Anguera (Economia, UdG)

No
Clemente Polo (UAB) Miquel Puig Raposo (CSUC)
Francesc Granell (UB) Elisenda Paluzié (UB)

Quarta jornada · 4/11/2014
Debat: Independència de Catalunya, sí o no?
Moderador: Joan Manuel del Pozo (Síndic de la UdG)

No
Josep-Maria Terricabras (UdG/ Eurodiputat per ERC) Victòria Camps (UAB/ Federalistes d’esquerres)
Santiago Vidal (jutge) Joaquim Coll Amargós (UB/ Plataforma Societat Civil Catalana)

Documents

Llibre blanc del CATN

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha elaborat el Llibre Blanc de la Transició Nacional. El CATN s’ha reunit 55 vegades des de la seva constitució i ha emès 18 informes al llarg de l’últim any i mig. Aquests 18 informes són els que conformen el Llibre Blanc, que suma més de 1.300 pàgines.

“Cataluña en España. Por la convivencia democrática”

Publicació del Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación on, com el mateix Ministerio descriu, “se pueden encontrar numerosas réferencias históricas, sociailes, culturales, económicas y jurídicas a la historia conjunta de Cataluña y España, así como abundantes textos de historiadores, juristas, economistas, politólogos y pensadores de diversos campos, tanto españoles como de otras nacionalidades, que han estudiado y escrito sobre esta cuestión.”

Web de la consulta del 9N

Web de la consulta del 9N del Govern de la Generalitat de Catalunya, on podreu trobar el text íntegre de la Llei de consultes i el decret 129/2014 de convocatòria de la consulta popular no referendària sobre el futur polític de Catalunya.

Manifest de l’Assemblea Nacional de Catalunya

Aquí podreu consultar el Manifest en defensa de la consulta del dia 9 de novembre que ha fet pública l’ANC.

Web del CEPCO (Centro de Estudios Políticos y Constitucionales)

En aquesta web del Ministerio de Presidencia hi trobareu un “Dossier sobre la consulta no referendaria en Cataluña” amb els tres apartats següents: 1. Cronología documental: julio 2006-octubre 2014; 2. Artículos de opinión; i 3. Bibliografía

Dictàmens del Consejo de Estado

El Consejo de Estado en sessió que va tenir lloc el dia 28/09/2014, va emetre els següents dictàmens:

“Impugnación de disposiciones sin fuerza de ley y resoluciones de las Comunidades Autónomas previstas en el artículo 161.2 de la Constitución contra el Decreto 129/2014, de 27 de septiembre, de convocatoria de la consulta popular no referendaria sobre el futuro político de Cataluña.”

(Dictamen núm. 965/2014)

“Recurso de inconstitucionalidad contra determinados preceptos de la Ley de Cataluña 10/2014, de 26 de septiembre, de consultas populares no referendarias y otras formas de participación ciudadana.”

(Dictamen núm. 964/2014)

Acords del Consell de Ministres Extraordinari del 29/9/2014

El Consell de Ministres del Govern d’Espanya, reunit en sessió extraordinària el 29 de setembre va prendre aquests acords per presentar recurs d’inconstitucionalitat a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre:

“ACUERDO por el que se solicita del Sr. Presidente del Gobierno la interposición del recurso de inconstitucionalidad contra determinados preceptos de la Ley de Cataluña 10/2014, de 26 de septiembre, de consultas populares no referendarias y otras formas de participación ciudadana.

ACUERDO por el que se plantea la impugnación de disposiciones sin fuerza de Ley y Resoluciones de las Comunidades Autónomas prevista en el artículo 161.2 de la Constitución en relación con el Decreto 129/2014, de 27 de septiembre de 2014, de convocatoria de la consulta popular no referendaria sobre el futuro político de Cataluña.”

Recursos del Govern de la Generalitat al Tribunal Constitucional

El Govern de la Generalitat ha presentat dos recursos demanant “l’immediat aixecament” de la suspensió de la Llei de consultes populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana, així com del decret de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya signat pel president de la Generalitat el passat 27 de setembre.

Recull de premsa