Willard V. Quine

Willard van Orman Quine (Akron, Ohio, 1908-Boston, Massachusetts, 2000), filòsof estatunidenc, reconegut pel seu treball en lògica matemàtica i les seves contribucions al pragmatisme com una teoria del coneixement.

Nascut a Akron (Ohio), va ser educat a l’Oberlin College i a la Universitat de Harvard, on va ser deixeble de Whitehead i d’on va arribar a ser professor el 1936; també va realitzar estudis a Viena, Varsòvia i Praga.

Segons Quine, la manera que l’individu usa el llenguatge determina quina classe de coses està compromès a dir que existeixen. A més, la justificació per a parlar d’una manera en lloc d’una altra, igual que la justificació d’adoptar un sistema conceptual i no altre, és per a Quine una manifestació absolutament pragmàtica.

(+info)

Audiovisuals

Clicant aquí podreu veure els enregistraments de les lliçons de Willard V. Quine.

Especialistes convidats

També van participar en el seminari, invitats per la Càtedra a petició del propi Prof. Quine, els professors Donald Davidson (Berkeley), Burton Dreben (Harvard), Dagfinn Follesdal (Oslo), Roger Gibson (Washington) i el propi Josep Ferrater Mora. 

Publicació

Les lliçons del Prof. Quine van ser publicades, en català, amb el títol De l’estímul a la ciència, a l’editorial Eumo, Vic, l’any 1996. També es van publicar en castellà, amb el títol Del estímulo a la ciencia, a l’editorial Ariel, Barcelona, el 1998, i en angles (From Stimuls to Science) a la Harvard University Press l’any 1998.