Eric Hobsbawm

Eric Hobsbawm (Alexandria, 1917- Londres, 2012) fou un dels historiadors més influents de la segona meitat del segle XX. La seva obra, publicada en diferents llengües, se centrà, principalment, en problemes d’història moderna i contemporània. Els estudis del Prof. Hobsbawm van assenyalat nous camins d’investigació i van contribuir a reinterpretar problemes cabdals de la nostra història, especialment els relacionats amb els moviments socials, com ara la revolució burgesa i industrial europea.

Va ser professor emèrit de la Universitat de Londres d’on es va jubilar el 1982. Va ser professor visitant a diverses universitats, com ara Cambridge, MIT, New York, Colege de France, entre altres. Va ser distingit com a membre honorari de les acadèmies de ciències hongaresa, americana i anglesa. Va rebre diferents reconeixements per part d’universitats com la d’Estocolm, Chicago, York (Canadà), Pisa i East Anglia (Anglaterra).

L’any 2008 va ser investit doctor Honoris Causa per la Universitat de Girona “per la seva condició d’historiador compromès amb el present, a partir de la interpretació crítica dels esdeveniments que han configurat la societat contemporània, i pel seu mestratge, estès arreu del món i en el si de la UdG, a través d’una extensa producció bibliogràfica i d’una docència impartida des de posicions ideològiques progressistes”. Aquí podeu trobar el discurs que va pronunciar Hobsbawm.

Programa

A HISTORIAN TRIES TO UNDERSTAND HIS CENTURY

Del 14 al 25 de juny de 1993
 
  1. History and contemporary experience. Some intellectual autobiography. How I came to be interested in main lines of my work.
  2. History between objectivity and subjectivity. Its present status and relation to the social sciences. Analysis or prediction?
  3. Marxism and history yesterday and today. An assessment of the materialist conception of history.
  4. Forces of production, social institutions, culture, ideas: how are they to be combined?
  5. The place of capitalism in world historical development. The origins of the breakthrough to industrial revolution.
  6. The pre-capitalist inheritance of capitalism and its assimilation. How far capitalism depended on it.
  7. The common people and the transition to capitalism. Politics before politics and “primitive rebellions”.
  8. The Nineteenth Century in history.
  9. The labour movement and socialism in historical perspective.
  10. The “Short Twentieth Century”.

 

Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf

Audiovisuals

Clicant aquí podreu veure alguns dels enregistraments en vídeo del seminari d’Eric Hobsbawm.

Altres activitats

Eric Hobsbawm va pronunciar el dilluns dia 21 de juny de 1993, a les vuit del vespre, al Centre Cultural la Mercè, una conferència oberta al públic en general amb el títol Étnia i nacionalisme a Europa després de la fi del comunisme. La conferència va registrar una gran afluència de públic interessat en el tema.