Josep Fontana

Josep Fontana i Lázaro (Barcelona, 20 de novembre de 1931 - Barcelona, 28 d’agost de 2018) ha estat un dels grans pares de la historiografia catalana. Els seus treballs han marcat fites en la recerca històrica. Això ha estat reconegut no solament pels seus molts deixebles, sinó per la crítica especialitzada, tant espanyola com europea. 

A més, Josep Fontana tenia la rara habilitat d’escriure una prosa fluïda, rica, interessant. Això li va obrir les portes de moltíssims lectors no estrictament especialistes i el va convertir en l’autor d’obres que han tingut gran ressò social i fins i tot mediàtic.

Josep Fontana va fer en aquest seminari un repàs de la seva vida com a docent, investigador i inspirador d’un enfocament historiogràfic original i influent.

(Més)

Publicació

Les lliçons del Prof. Fontana han sortit publicades a l’editorial Arcàdia durant l’any 2018.

L’ofici d’historiador és un ofici socialment útil. Ho ha de ser. Quan es llegeix Fontana s’entén perfectament què vol dir això. I aquestes lliçons ho confirmen. El plaer de seguir-les, i ara de llegir-les, porta sempre a un procés de reflexió que allunya dels tòpics i fomenta el risc de pensar, de repensar les coses. Quan això passa, l’historiador sap que ha fet bé la seva feina. I, en llegir Fontana, això passa.

Vegeu-ne la ressenya de Xavier Díez a la revista Descriu.

 

Recull de premsa

Clicant aquí podreu llegir el recull de premsa de les Lliçons impartides per Josep Fontana.