Noam Chomsky

Noam Chomsky (1928) és Institute Professor Emeritus al Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston, d’on és professor des de 1955. És conegut internacionalment, sobretot, per les seves prestigioses investigacions sobre lingüística, les quals han tingut i segueixen tenint una forta influència i es pot dir, sense exagerar, que va instaurar una autèntica revolució en aquest àmbit. Chomsky considera que les seves teories lingüístiques formen part d’una teoria més àmplia sobre la ment humana, especialment de la psicologia cognitiva.  A més, però, cal destacar el seu interès per temes d’ètica i política. El mateix Chomsky considera que no es poden separar les seves idees lingüístiques de les seves reflexions socio-polítiques: són dues cares de la mateixa moneda. 

Cliqueu aquí per accedir a la seva web oficial.

Programa

LANGUAGE AND THE “COGNITIVE REVOLUTIONS”

Del 23 al 27 de novembre de 1992

 

  1. The so-called “cognitive revolution” since the 1950’s, involving psychology, philosophy of mind, artificial intelligence and cognitive science.
  2. An earlier cognitive revolution of the 17th-18th century.
  3. The study of the nature and use of language and its role in human cognition.

 

Cliqueu aquí si voleu baixar-vos el programa en pdf.

Audios

Clicant aquí podreu accedir a la pàgina on podreu escoltar els àudios de les lliçons de Noam Chomsky, així com la roda de premsa que va oferir a Girona.

Especialistes convidats

També van participar en les sessions els professors P. Jacob (CNRS, París), L. Rizzi (Gènova), M. Davies (Londres) i M. Piattelli–Almarini (Florència), tots ells especialistes en l’obra de Noam Chomsky i invitats a participar en el seminari a petició d’ell mateix.

El Prof. L. Rizzi va impartir una sessió complementaria durant el seminari.

Publicació

La Càtedra va publicar lliçons de Noam Chomsky ser publicades en català i castellà. En català amb el títol Discurs Polític, a l’editorialEmpúries, Barcelona, el 1993. En castellà, amb el títol Política y cultura a finales del siglo XX, a l’editorial Ariel, Barcelona, el 1994, amb una tercera edició l’any 2002.

Altres activitats

El Prof. Chomsky va aprofitar la seva vinguda a la Càtedra per oferir una conferència oberta al públic en general al Centre Cultural La Mercè, el dijous, 26 de novembre de 1992, amb el títol Poder i democràcia. L’assistència va desbordar totes les previsions i es pot considerar un esdeveniment històric a Girona. Vegeu-ne l’enregistrament en vídeo clicant la imatge.

També aprofitant la seva estada, i en col·laboració amb el KRTU i l’Institut d’Estudis Nord-americans, es va organitzar una conferència a Barcelona, que va tenir lloc el dimecres, 25 de novembre, amb el títol Creació i cultura a la fi del segle XX.