Miquel Batllori

Miquel Batllori i Munné va néixer a Barcelona el 1909 i va morir a Sant Cugat del Vallès, el 2003. Es llicencià en història i dret a la Universitat de Barcelona el 1928 i el mateix any ingressà a la Companyia de Jesús. Quan aquesta fou dissolta dins l’Estat Espanyol, el 1932, Miquel Batllori va anar a Avigliana (Torí), d’on torna a Espanya el 1939, llicenciant-se en Teologia a Oña (Castella). El 1940 fou ordenat sacerdot a Barcelona.
Assistent assidu als congressos internacionals de ciències històriques i dels de la Corona d’Aragó, forma part del Comitè Internacional de Ciències Històriques. Fou membre de l’Acadèmia de la Història de Madrid i membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Acadèmia de Bones Lletres. Va ser director de la revista Archivum Historicum Societatis Iesu  (1951-1969) i va ser professor a la Facultat d’Història de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma.
La seva obra, publicada en diferents llengües, supera els dos-cents títols, a part de crítiques i recensions. Aquesta obra, centrada en problemes d’història cultural i eclesiàstica i basada en una recerca sistemàtica de molts fons documentals d’Europa i d’Amèrica, ha assenyalat nous camins d’investigació, ha contribuït a reinterpretar personatges i èpoques i n’ha ofert síntesis molt reeixides. Ha estudiat, entre d’altres, les figures d’Arnau de Vilanova, Ramon Llull, Baltasar Gracián i Jaume Balmes. També ha estudiat els jesuïtes de la Il·lustració, especialment els de l’antiga corona catalano-aragonesa.
Doctor honoris causa per gairebé totes les universitats dels Països Catalans, rebé nombrosos guardons: Creu d’Alfons X (1984), Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1985), Premio Nacional d’història (1988), Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1990), Lluís Guarner de la Generalitat Valenciana (1991), Príncipe de Asturias (1995), la medalla de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1998), la Medalla d’Or del govern Balear (1998), els premis de la Fundació Catalana per a la Recerca, Ciutat de Barcelona i Nacional de las Letras (2001).

Audiovisuals

Clicant aquí podreu veure els enregistraments de les lliçons del Pare Batllori. 

També podeu veure l’entrevista que li va fer Josep-Maria Terricabras on parla de les persones que han influenciat en la seva formació universitària i investigadora, Antonio de la Torre i Jordi Rubió, i dels temes que més satisfacció professional li han aportat, el lul·lisme italià, Arnau de Vilanova, els jesuïtes exiliats, etc.

Publicació

Les lliçons del pare Batllori van ser publicades, en català, sota el títol De l’edat mitjana als temps contemporanis a l’editorial Eumo, Vic, el 1994. També van ser publicats en castellà amb el títol De la edad media a la contemporánea a l’editorial Ariel, Barcelona, també el 1994.