Del 25 al 28 de novembre va tenir lloc, a Vilafranca del Penedès, el IV Congrés Català de Filosofia, organitzat per la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, en col·laboració amb la Societat de Filosofia del País Valencià i l’Associació Filosòfica de les Illes Balears. La Càtedra Ferrater Mora va col·laborar en la organització d’aquest congrés i el seu director, el Prof. Joan Vergés, en va ser membre del seu Comitè Científic.
El congrés tenia per objectiu debatre els problemes que té plantejats la filosofia i va incloure un total de cent seixanta-cinc comunicants i conferenciants, entre els quals hi havia especialistes de tot el territori de cultura catalana i congressistes provinents de Mèxic, Portugal, Itàlia i França. La sessió inaugural va ser dimecres, 25 de novembre, a l’Aula Magna de l’antiga Estació Enològica de Vilafranca del Penedès, i hi van intervenir Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona; Josep Monserrat, degà de la Facultat de Filosofia de la UB i president de la Societat Catalana de Filosofia, filial de l’IEC, i Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès.
El congrés va tenir programades tres ponències marc sobre filosofia contemporània, diferents taules en què es van tractar tots els àmbits de la filosofia i sis simposis específics, dels quals tres van girar al voltant de tres filòsofs —Francesc Xavier Llorens i Barba, Jacques Derrida i René Descartes— i uns altres tres van ser temàtics, dedicats a l’idealisme alemany, a l’ètica i la política i a l’estètica gustatòria. A més, en el transcurs del congrés, els alumnes de batxillerat del Penedès van participar en un taller sobre les neurociència i la creativitat; de fet, el paper de la filosofia en l’ensenyament obligatori és un dels temes que van rebre un tracte específic en el congrés. Fruit d’això, el Prof. Xavier Serra, col·laborador de la Càtedra en la seva Jornada anual de filosofia per a estudiants de secundària, hi va realitzar una presentació explicant precisament aquest projecte de difusió de la filosofia mitjançant les Jornades organitzades conjuntament amb la Càtedra Ferrater Mora.
El congrés també va incloure diverses activitats complementàries, entre les quals hi havia una classe-concert en què es van casar les músiques de Friedrich Nietzsche i de Theodor Adorno (amb estrenes de música fins avui inèdita), es va representar teatralment l’hiparxiologia de Francesc Pujols, i es van presentar algunes novetats editorials (com el De Anima d’Aristòtil en català, per la Fundació Bernat Metge, i el darrer volum de la col·lecció de pensament català de la Càtedra Ferrater Mora).