La filosofia i qualsevol altra cosa

Els Estudis de Filosofia de la Universitat de Girona, amb la col·laboració de la Càtedra Ferrater Mora, van organitzar les jornades La filosofia i qualsevol altra cosa, que van tenir lloc els mesos d’abril i maig del 2013

En què consisteix la reflexió filosòfica? Els filòsofs s’han fet aquesta pregunta una infinitat de vegades. Una manera de fer-la és preguntar com apareix, la reflexió. En quins moments sorgeix? Què la motiva? A què ens porta? L’ocasió que la motiva, fins a quint punt la condiciona? Tendim a identificar la tasca filosòfica amb la lectura de llibres d’autors reverenciables, potser, fins i tot, difícils. I és indubtable que fer filosofia és introduir-se en les discussions dels autors que han protagonitzat o protagonitzen la història de la filosofia. En aquestes jornades, tanmateix, es va suggerir que l’ocasió per a la reflexió filosòfica sovint també és ordinària, ben d’estar per casa. Qualsevol cosa, de fet, en certes circumstàncies pot propiciar-la.

Vegeu aquí el programa de les jornades, on van participar els professors Xavier Rubert de Ventós (Escola d’Arquitectura, Barcelona), Tono Fornés (IES Chabàs, Dénia), Robert Valgenti (Lebanon Valley College, Pennsylvania) i Josep-Maria Terricabras (UdG).