Justícia global i drets naturals

La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, juntament amb l’Associació d’Estudiants ASSOFIA, va organitzar un cicle de conferències entorn de la “Justícia global i drets naturals”. Aquest és un tema de la màxima actualitat, que mobilitza sobretot historiadors, filòsofs, moralistes, juristes i economistes.  Quan es parla de “justícia global” es fa referència a la necessitat, creixentment sentida, de traduir en paràmetres concrets, pràctics, la teoria de la justícia formulada el segle passat per John Rawls, el màxim exponent de la filosofia política contemporània. Això reclama bons coneixements teòrics –històrics i filosòfics–, però també perspicàcia social i jurídica per trobar solucions innovadores als vells problemes de la injustícia i la desigualtat en el món. En aquest sentit, el debat sobre la justícia global no és un mer debat teòric sinó que és l’esforç –extraordinàriament brillant i suggerent– de fer aterrar la teoria en el sòl de la pràctica més concreta, més necessitada de respostes noves. 

Cal destacar la presència del Prof. Thomas Pogge (1953), professor de Filosofia i Relacions Internacionals a la Universitat de Yale. 

El cicle va seguir el programa següent: 

  • 2 de març, Context i situació prèvia a la justícia global, per Rosa Canal i Parals (UdG):
  • 9 de març, Principios de justicia global i Propuestas de reforma institucional, per Hugo Omar Seleme (CONICET, Argentina) i Paula Casal (UPF)
  • 16 de març, Le droit naturel, la Révolution Française et le problème des colonies, per Florence Gauthier (Universitat de París)
  • 17 març, Républicanisme historique et neorépublicanismes académiques contemporains, per Florence Gauthier (Universitat de París) i Antoni Domènech (UB)
  • 30 abril, Human Rights as Constraints on Global Institutional Design, per Thomas Pogge (Universitat de Yale)

També es va aprofitar la presència del Prof. Pogge per organitzar una conferència al Centre Cultural la Mercè, de l’Ajuntament de Girona, el dia 30 d’abril, amb el títol Com proporcionar medicines als pobres del món i alhora incentivar la indústria farmacèutica: el Fons per l’Impacte en la Salut.

Vegeu-ne aquí el recull de premsa.