Sessió cinematogràfica "Ferrater Mora, el filòsof cineasta"

Amb motiu del centenari de Josep Ferrater Mora, i en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, amb qui la Càtedra té subscrit un conveni de col·laboració per restaurar, conservar i difondre les pel·lícules que fa filmar Ferrater Mora, es va organitzar una sessió cinematogràfica, el 31 d’octubre del 2012, a la Sala Laia de la Filmoteca de Catalunya, de dues pel·lícules acabades de recuperar: The Shape of Things to Come (1968) i Carmina Varia (1969). L’acte va comptar amb la participació del Sr. Ramon Font i de Josep-Maria Terricabras. També va comptar amb l’assistència de la Prof. Priscilla Cohn, de la Ferrater Mora Foundation.

Durant la sessió, es va destacar que Ferrater, a més de ser el filòsof català més important del segle XX, també es va interessar pel cinema i, des de l’any 1969, va rodar una trentena de pel·lícules que complementen i enriqueixen el seu pensament. Ramon Font va recordar que el filòsof va publicar un llibre-manifest que, paradoxalment, portava per títol Cine sin filosofías. Els seus films estan més a prop de l’avantguarda experimental que de la narració convencional però, vistos ara, constitueixen valuosos documents per entendre la relació que l’autor mantenia amb la seva època.

The Shape of Things to Come (1969), un dels seus primers assajos filmats amb una càmera de 8 mm, parteix d’imatges quotidianes per retratar un món convuls sacsejat per la guerra de Vietnam i les explosions atòmiques. Fascinat pels Estats Units, on residia exiliat, Ferrater capturava un món que li era tan proper com estrany, i en qualsevol cas fascinant. Aquesta i altres cintes de la seva obra estan dipositades a la Filmoteca de Catalunya.