Jornada sobre "Desigualtat i salut"

La Jornada sobre Desigualtat i salut va tenir lloc el dia 3 de març del 2016 i es va desenvolupar en dues parts: 

Al matí, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, Richard Wilkinson (University of Nottingham) va impartir una conferència amb el títol Inequality, Health, Well-Being (veure).

A la tarda, a l’Auditori Josep Irla de Girona, va tenir lloc la taula rodona La desigualtat en salut (veure), amb la participació de Teresa Forcades (Monestir de Sant Benet), Àngel Puyol (UAB) i Joan Benach (UPF).

La Jornada va pretendre fomentar el debat sobre el vincle entre la salut i la desigualtat. Destacar la presència del prestigiós epidemiòleg social Richard Wilkinson, professor emèrit de la Universitat de Nottingham, Professor Honorari d’Epidemiologia i Salut Pública al University College London i Professor Visitant a la University of York. Wilkinson és un autor de referència ineludible en la investigació internacional sobre els determinants socials de la salut i sobre els efectes socials de la desigualtat d’ingressos. La seva posició consisteix a defensar que les societats amb una distribució més equitativa dels ingressos tenen una millor salut i menys problemes socials associats a la violència, l’abús de drogues, els embarassos d’adolescents, les malalties mentals, l’obesitat i altres, i són societats més cohesionades que no pas aquelles en què la bretxa entre rics i pobres és més gran. És cofundador de The Equality Trust, una societat que treballa per millorar la qualitat de vida al Regne Unit mitjançant la reducció de la desigualtat econòmica.

Aquesta Jornada va ser organitzada conjuntament amb la Càtedra de Promoció de la Salut i els Estudis de Medicina i Filosofia de la Universitat de Girona.