Simposi sobre ètica i discapacitat “Les paraules i les persones”

El Simposi sobre ètica i discapacitat “Les paraules i les persones” va ser organitzat conjuntament amb Frater (associació amb la missió de potenciar el creixement de la persona amb discapacitat i el seu desenvolupament integral), i va tenir lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona els dies 20 i 21 de juny de 2022, tot seguint el programa que podreu baixar-vos clicant aquí.

El simposi es va plantejar abordar les qüestions següents: Malalts, tolits, invàlids, subnormals, deficients, minusvàlids, discapacitats, persones amb discapacitat o amb diversitat funcional, persones injustament discapacitades per la societat. Cal un mot que «ens» defineixi o identifiqui? Les paraules  són una mera forma de descriure una realitat o també són creadores de realitat? És necessari i possible atrapar un col·lectiu tan divers en un concepte? Quin considerem que és el més apropiat? El nom ha de ser imposat des de l’exterior? L’ha de decidir el mateix col·lectiu? Foucault, a la seva obra Les paraules i les coses, posa l’èmfasi en la parla, en el llenguatge com a xarxa que determina com veiem i experimentem la realitat i com cada època construeix una bastida conceptual que vincula les paraules i les coses.

Inspirats en el títol d’aquesta obra, es va proposar que el primer Simposi sobre la discapacitat se centrés en la paraula que ens separa de la totalitat i ens identifica, i en tot allò que desplega i possibilita construir o desconstruir. Les paraules són generadores de realitats diferents: creen col·lectius i forgen identitats, però també són generadores d’exclusió, de segregació i ens pengen etiquetes, a vegades, no desitjades.

Podeu veure els vídeos de les conferències clicant aquí i tambéun vídeo resum del Simposi clicant aquí.