Cicle de conferències "Tres interrogants: Pau, Judaisme, Exili"

Aquest cicle, que va tenir lloc a la Fontana d’Or de Girona, va voler tractar tres temes de permanent actualitat: la pau, el judaisme i l’exili.

La primera conferència va tenir lloc el dia 16 de desembre del 2010 sota el títol “Vers una cultura de pau”, i va ser impartida per Arcadi Oliveras i Jordi Pigem. Amb aquests dos destacats activistes per la pau, es van marcar les pautes que s’haurien de seguir per aconseguir que la societat actual abandonés el permanent estat de conflicte al qual està sotmesa. Arcadi Oliveres és professor del Departament d’Economia Aplicada de la UAB, expert en economia mundial, reconegut activista per la justícia social i la pau, i President de Justícia i Pau. Jordi Pigem és Doctor en Filosofia per la UB i es un destacat activista per la pau, col·laborant habitualment en publicacions periòdiques en català, castellà i anglès.

Durant l’any 2011 van tenir lloc dues conferències: el dia 20 de gener va tenir lloc la conferència “L’exili republicà del pensament”, impartida pel Prof. J.M. Murià, del Col·legi de Jalisco, de Guadalajara (Mèxic), que va fer una repassada per la contribució de l’exili català a Mèxic, país al qual es van haver d’exiliar nombrosos i destacats intel·lectuals catalans, a causa de la repressió posterior a la guerra civil espanyola. 

El dia 27 de gener, i amb el títol “Les juifs dans la presse en Europe. De la Guerre des Six Jours à l’offensive de Gaza”, va tenir lloc la tercera conferència del cicle, impartida per la destacadíssima intel·lectual Esther Benbassa, directora d’estudis a l’Escola Pràctica d’Alts Estudis (Sorbona, París). L’acte, que va comptar amb traducció simultània, va tenir un gran èxit de públic.

La conferència va voler oferir una visió del tractament que la qüestió jueva ha tingut en la premsa i l’opinió pública europees al llarg dels darrers 50 anys, i més concretament durant la guerra dels sis dies que va tenir lloc a Gaza (Palestina).

Aquí podeu veure els vídeos de les conferències.