Conferència de Frédéric Viale (ATTAC France)

El dijous, 12 de febrer del 2015, Frédéric Viale (ATTAC France) va impartir una conferència amb el títol Consecuencias político-económicas del TTIP (Tratado Transatlántico de Comercio e Inversiones). La conferència va tenir lloc a la Facultat de Dret de la UdG (Aula de pràctica jurídica Tomàs Mieres), organitzat per la Càtedra Ferrater Mora, l’Àrea de Ciències Polítiques de la Facultat de Dret i Procés Constituent.

El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) que negociat des del 2013 entre els EEUU i la UE, va ser un dels temes que va provocar un debat més viu a les xarxes i del qual se n’ha parlat molt poc als mitjans de comunicació. Segons Viale, si s’acabés portant a terme, seria un dels acords de lliure comerç i de liberalització de les inversions més importants dels signats en els darrers decennis, ja que representaria la meitat del PIB mundial i un terç del comerç internacional. Les negociacions es porten amb una opacitat total, malgrat que el tractat tindria un impacte molt significatiu en àrees molt properes a la població (agricultura, energia, Internet, serveis públics, educació, sanitat, etcètera). 

De tot això en va parlar Frédéric Viale, advocat  i economista, líder de la comissió de comerç internacional i membre de la junta d’ATTAC France (Associació per la Taxació de las Transaccions financeres i per l’Acció Ciutadana). ATTAC és un moviment internacional altermundialista que promou el control democràtic dels mercats financers i les institucions encarregades del seu control, mitjançant la reflexió política i la mobilització social, i promou un impost a les transaccions financeres. Iniciat a França el 1998, aquest moviment és present a 38 països.