Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2018

La Càtedra Ferrater Mora va assumir l’any 2018 l’organització de la fase local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2018, organitzada per la Xarxa Lluís Vives d’Universitats. Enguany es va debatre sobre la qüestió següent: «L’humor té límits?».

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat és una competició en la qual diversos equips d’estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius (d’edats entre 15 i 18 anys) de diferents centres docents debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. L’activitat aporta un espai de formació on els estudiants aprenen a parlar en públic, a fer equip i a saber defensar un tema tant a favor com en contra, utilitzant el català com a llengua vehicular. La Lliga neix a partir de l’experiència de la Lliga de Debat Universitària sota l’impuls de la Xarxa Vives i de la Federació Escola Valenciana.

L’objectiu de la Lliga és fomentar l’ús de la paraula entre els estudiants, sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en el qual s’ha de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat, i on es valoren capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.

Aquesta fase territorial s’organitza a tots els Països Catalans (Franja de Ponent, Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya) per la Xarxa Vives d’Universitats, i la Càtedra va  organitzar la fase local de les comarques gironines, comptant amb el suport del Deganat de la Facultat de Lletres i el Vicerectorat de Política Acadèmica i Docència de la UdG. Va tenir lloc el divendres 2 de març del 2018 a la Facultat de Lletres de la UdG.

Hi van participar estudiants procedents de dotze centres educatius: Institut Manyanet (Blanes), Institut de Vilablareix, Institut Ramon Muntaner (Figueres), Institut Ramon Coll i Rodés (Lloret), La Salle Cassà, Institut de Caldes de Malavella, Institut Carles Rahola (Girona), Institut Jaume Vicens Vives (Girona), Institut Illa de Rodes (Roses), Institut de Vidreres, Centre Escolar Empordà (Roses) i Institut Vall de Llémena (Sant Gregori). Després d’enfrontar-se en diversos debats, els equips que van passar a semifinals van ser el Col·legi Manyanet (Blanes), l’INS Vidreres, La Salle Cassà i l’INS Ramon Muntaner (Figueres).

L’equip guanyador va ser l’Institut Ramon Muntaner (Figueres). Els seus membres –Marc Jodar Dominguez, Txell Garcia Pairó, Guillem Llobet Schibi, Anna Batlle Martí i Josep Maria Salleras Mercader, sota la coordinació del seu capità, el professor Robert Duran Castelló– van representar a la Universitat de Girona a la fase final dels Països Catalans que va tenir lloc a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, de l’11 al 13 d’abril de 2018. La seva actuació va ser molt bona, arribant a les semifinals.