Hélène Cixous

Hélène Cixous va néixer el 1937 a Orà (Algèria), que en aquell moment pertanyia a l’Estat francès. Escriptora extraordinàriament prolífica i difícil d’encasellar d’acord amb els estàndards habituals, ha practicat tant la literatura com l’autobiografia, l’assaig i la dramaturgia.

La seva obra està molt estretament vinculada a la crítica feminista i a la reflexió sobre la condició jueva i la condició colonial. Però no solament això. Des dels seus inicis s’ha fixat en la qüestió de l’exclusió, la no conformitat amb les normes i les categories imposades o en la violència que exercim contra qui no encaixa en les categories que tan fàcilment convertim en veritats indiscutibles.

En aquestes Lliçons Ferrater Mora, Cixous desenvoluparà temàtiques explorades en la seva obra més recent, centrada principalment en la Xoà, però també en la forma general d’exclusió violenta de l’altrx: des de les condemnes per bruixeria fins a les conseqüències de la colonització francesa d’Algèria.

El seminari es farà en streaming. Qui vulgui assistir presencialment amb els altres assistents a les videoconferències podrà fer-ho des de la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG i, així, prendre part in situ en els debats que es generin. Qui vulgui assistir a les sessions des de la Sala de Graus, s’haurà d’inscriure enviant un correu electrònic a dir.cfm@udg.edu.

Programa

“LE CHAT ET LE CHÂTEAU / EL CA I EL CASTELL”
HÉLÈNE CIXOUS

(Descarregueu-vos el programa en pdf)

Dijous, 23 de març, 11h

Lliçó magistral d’Hélène Cixous
Le chat et le château (El ca i el castell) 

Divendres 24 de març, d’11 a 13 h. 

Taula rodona Els comandants de l’escriptura
Amb Hélène Cixous, Marta Segarra i Maria Josep Balsach (moderadora)

Les sessions es faran en francès a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG. Hélène Cixous participarà on-line i es podran seguir per zoomhttps://us06web.zoom.us/j/82824188035​​​​

ENTRADA LLIURE

Activitat realitzada en col·laboració amb el Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona

Vídeo

Podeu començar a preparar les Lliçons amb el vídeo que hi ha a l’exposició del Bòlit: https://www.youtube.com/watch?v=ssedYioVB4Y