Leonardo Boff

Leonardo Boff (Concórdia, Brasil, 1938) és el pensador més important de l’anomenada teologia de l’alliberament.La rellevància social d’aquesta teologia i el rigor, el compromís i la finesa intel·lectual del pensament de Leonardo Boff expliquen el gran interès que la seva obra desperta arreu del món, tant en àmbits confessionals de tota mena com en àmbits més específicament acadèmics. Aquest interès ha crescut considerablement a rel de l’esforç que caracteritza la seva producció per tal de conciliar teologia de l’alliberament i ecologisme. Va ser professor d’espiritualitat, ètica i teologia a la Universitat de Rio de Janeiro.

 

Programa

NUEVO PARADIGMA ECOLÒGICO Y TEOLOGÍA CRISTIANA

Del 13 al 24 d’octubre de 1997

 

  1. Nuevas fronteras de la teología de la liberación y la ecología
  2. Proceso de globalización, desafío al cristianismo y a la teología
  3. Paradigma ecológico y teología
  4. El principio-Tierra y teología
  5. La imagen del ser humano en el paradigma ecológico
  6. Dios en el nuevo paradigma ecológico
  7. El Espíritu y la cosmogénesis
  8. El evangelio del Cristo cósmico
  9. Abrazar al mundo, abrazar a Dios: espiritualidad cósmica
  10. La herencia de San Francisco, de Chico Mendes y de los pueblos originarios

 

Cliqueu aquí per baixar-vos el programa en pdf.

Especialistes convidats

També van participar en el seminari tres especialistes en l’obra de Leonardo Boff invitats per la Càtedra a indicació d’ell mateix. Aquests professors van ser Horst Goldstein (Alemanya), Kjell Nordstokke (Noruega) i Berma Klein Goldewijk (Holanda), que van impartir sessions complementàries al Seminari amb el programa següent:

Dimarts, 14
La teologia de Leonardo Boff, una contribució al diàleg ecumènic (Dr. Kjell Nordstokke)

Dimecres, 15
La discussió diaconal de l’Església: impulsos a partir de la teologia de Leonardo Boff per a una praxi diaconal (Dr. Kjell Nordstokke)

Divendres, 17
Globalització de la religió. Les tres respostes més rellevants de les religions als processos de globalització: fonamentalisme, sincretisme, ecumenisme (Dr. Berma Klein Goldewijk)

Dimarts, 21
El procés conciliar a Berlín per la justícia, la pau i la conservació de la creació, ¿inspirat per la teologia de l’alliberament? (Dr. Horst Goldstein)

Dimecres, 22
La religió com a defensa i transformació cultural. La religió com a font per a la formació de noves identitats (ètniques, socials) en situacions de migració forçosa i en altres formes de migracions (Dr. Berma Klein Goldewijk)

Dijous, 23
Teologia del mercat com a nova teologia de l’alliberament? (Dr. Horst Goldstein)

Altres activitats

El dijous, 23 d’octubre de 1997, a les 8 del vespre, al Centre Cultural La Mercè de l’Ajuntament de Girona, Boff va impartir la conferència “¿Qué queda de la teología de la liberación?”, que va tenir un gran èxit de públic.