Achille Mbembe

Achille Mbembe és historiador i filòsof i un dels grans noms del pensament polític contemporani.

Doctor en Història per la Sorbona, el Prof. Mbembe es va especialitzar en ciències polítiques a l’Institute d’Études Politiques de Paris. Actualment imparteix classes d’història i política al Wits Institute for Social and Economic Research (WISER) de la Universitat Witwatersrand de Johannesburg (Sud-àfrica).

Al llarg de la seva carrera ha estat professor visitant en algunes de les universitats més prestigioses del món com ara Yale, Berkeley, Columbia o Harvard i s’ha convertit en un intel·lectual de referència a escala internacional.

Les seves obres han estat traduïdes a més d’una desena de llengües. És autor d’obres fundacionals del pensament postcolonial i la teoria política contemporània com ara Necropolítica (Melusina, 2011; publicat originalment el 2006), una renovada i complexa mirada a la biopolítica foucaultiana; Crítica de la razón negra (Ned Ediciones, 2016/2013) i Salir de la gran noche: ensayo sobre África descolonizada (Bellaterra, 2021/2010), on reflexiona sobre el racisme contemporani revisant alguns dels processos històrics més importants en la conformació de la categoria raça. Més recentment ha publicat Polítiques de l’enemistat (Alfons el Magnànim, 2016), Brutalismo (Paidós, 2022) i aquest mes de maig vinent sortirà La comunidad terrestre (NED, 2024). Totes tres obres constitueixen, al seu parer, una trilogia. En paraules seves: “L’objectiu d’aquesta trilogia era proposar, a partir de l’Àfrica, una comprensió intel·ligible de les principals forces de transformació del vivent en l’era de la planetització”.

A banda de les seves contribucions al món acadèmic, Mbembe impulsa espais de debat intel·lectual i ciutadà al continent africà com els Ateliers de la Pensée de Dakar.

Fa poc va rebre el prestigiós Holberg Prize 2024 pel seu treball innovador en els camps de la història i la teoria política. Vegeu aquí la notícia tal i com va sortir publicada a la University of the Witwatersrand, Johannesburg

Programa

THE EARTHLY COMMUNITY

Del 22 al 26 d’abril de 2024

(Cliqueu quí per obtenir el programa en pdf)

Professor convidat: ACHILLE MBEMBE
(University of the Witwatersrand, Johannesburg)

 1. Futures of Life & Futures of Reason
2. Thoughts on the Planetary
3. Necropolitics
4. Democracy as a Community of Life

 

 

 

Audiovisuals

Clicant aquí podreu veure tots els videos de les Lliçons Ferrater Mora impartides per Achille Mbembe, així com la conferència impartida al Centre Cultural La Mercè. També podreu trobar-hi la conferència feta per Sarah Nuttall i el vídeo de la presentació de la nova Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista.

Mbembe

Activitats complementàries

CAAA