Achille Mbembe

Achille Mbembe és historiador i filòsof i un dels grans noms del pensament polític contemporani.

Doctor en Història per la Sorbona, el Prof. Mbembe es va especialitzar en ciències polítiques a l’Institute d’Études Politiques de Paris. Actualment imparteix classes d’història i política al Wits Institute for Social and Economic Research (WISER) de la Universitat Witwatersrand de Johannesburg (Sud-àfrica).

Al llarg de la seva carrera ha estat professor visitant en algunes de les universitats més prestigioses del món com ara Yale, Berkeley, Columbia o Harvard i s’ha convertit en un intel·lectual de referència a escala internacional.

Les seves obres han estat traduïdes a més d’una desena de llengües. És autor d’obres fundacionals del pensament postcolonial i la teoria política contemporània com ara Necropolítica (Melusina, 2011; publicat originalment el 2006), una renovada i complexa mirada a la biopolítica foucaultiana; Crítica de la razón negra (Ned Ediciones, 2016/2013) i Salir de la gran noche: ensayo sobre África descolonizada (Bellaterra, 2021/2010), on reflexiona sobre el racisme contemporani revisant alguns dels processos històrics més importants en la conformació de la categoria raça. Més recentment ha publicat Polítiques de l’enemistat (Alfons el Magnànim, 2016), Brutalismo (Paidós, 2022) i aquest mes de maig vinent sortirà La comunidad terrestre (NED, 2024). Totes tres obres constitueixen, al seu parer, una trilogia. En paraules seves: “L’objectiu d’aquesta trilogia era proposar, a partir de l’Àfrica, una comprensió intel·ligible de les principals forces de transformació del vivent en l’era de la planetització”.

A banda de les seves contribucions al món acadèmic, Mbembe impulsa espais de debat intel·lectual i ciutadà al continent africà com els Ateliers de la Pensée de Dakar.

Fa poc va rebre el prestigiós Holberg Prize 2024 pel seu treball innovador en els camps de la història i la teoria política. Vegeu aquí la notícia tal i com va sortir publicada a la University of the Witwatersrand, Johannesburg

Programa

THE EARTHLY COMMUNITY

Del 22 al 26 d’abril de 2024

(Cliqueu quí per obtenir el programa en pdf)

Professor convidat: ACHILLE MBEMBE
(University of the Witwatersrand, Johannesburg)

 

1. Futures of Life & Futures of Reason
2. Thoughts on the Planetary
3. Necropolitics
4. Democracy as a Community of Life

 

Les sessions es faran en anglès a la Capella del Roser de l’església de Sant Domènec (entrada pel claustre de la Facultat de Lletres de la UdG), de dilluns a divendres a les 16.00h (dimarts, dia de Sant Jordi, no hi haurà sessió).


Inscripcions

Inscripció gratuïta, però cal reservar plaça per correu electrònic a dir.cfm@udg.edu

Càtedra Ferrater Mora, Facultat de Lletres (UdG)
Plaça Ferrater Mora, 1, 17004 Girona
Telèfon: 972 418019 - A/e: dir.cfm@udg.edu

 

Activitats complementàries

  • Dimecres, 24 d’abril, a les 11.30h, a l’Aula A2 de la Facultat de Lletres de la UdG, conferència “On Pluviality: Reading for Rain in an Age of Multi-Crisis”, a càrrec de Sarah Nuttall (professora de Literatura i Estudis Culturals al Wits Institute for Social and Economic Research / University of the Witwatersrand)

     

  • Dijous 25 d’abril, a les 18.30h, al Centre Cultural La Mercè, conferència pública “Notes on Race & Decolonization”, a càrrec d’Achille Mbembe. Presentació de la Càtedra d’Anàlisi i Acció Antiracista. Hi haurà traducció simultània de l’anglès al català. Inscripcions aquí.

     

CAAA