Coratge, audàcia i determinació

Aquest curs, organitzat per la Càtedra Ferrater Mora a distància i on-line, en col·laboració amb el portal de filosofia www.terricabras-filosofia.info, va tenir lloc del 2 al 27 de juliol del 2012, i va comptar amb  83 matriculats.

L’objectiu del curs era donar eines als alumnes per fer una reflexió crítica d’alguns dels valors que fins ara han tingut vigència i que han de regir les nostres vides al s. XXI. Sovint la millor manera d’encarar el futur és fer un cop d’ull al passat. Per això, sembla que la millor manera de preguntar-se pels valors que han de regir la nostra vida en l’inici del tercer mil·lenni és revisar els valors que fins ara han tingut vigència per poder construir un nou edifici de valors, que no sigui fruit d’imposicions acrítiques sinó de la reflexió pausada i madura.

El coratge, l’audàcia i la determinació: tres valors forts, durs, potents, cadascun dels quals va aparellat, de manera automàtica, amb tota una cort de conceptes. Pensar sobre aquests automatismes, sobre l’arrel i l’autèntic sentit dels valors que proposem, i investigar-ne la vigència i conveniència van ser els objectius centrals d’aquest nou curs de la sèrie «Límits i virtuts dels valors tradicionals (la qüestió dels valors al segle XXI)».

El programa va ser el següent:

Programa

Lliçó 1 (2 de juliol de 2012)
Prof. Joan Ferrer Gràcia
El valor del coratge

Lliçó 2 (9 de juliol de 2012)
Prof. Josep-Maria Terricabras
El valor de l’audàcia

Lliçó 3 (16 de juliol de 2012)
Prof. Ramon Alcoberro
El valor de la determinació