Des de la creació de Hollywood com a industria cinematogràfica fins a les pel·lícules que ensenyen la cruesa de l’Holocaust, el cinema ha estat una eina poderosa per explicar històries, cultures i identitats que integren el món jueu contemporani. A través del setè art s’han anat teixint narratives sobre la cultura jueva, el poble jueu, la història jueva. El cicle proposa explorar d’on ve aquesta associació entre el cinema i el fet jueu, i quina trama de connexions podem trobar entre l’un i l’altre.
Dijous 23 de gener - 18.30 h
Pensar i mostrar el mal: l’Holocaust al cinema, a càrrec de Xavier Antich, Universitat de Girona.
Dimecres 5 de març - 18.30 h
Cineastes israelians davant la Guerra: David Perlov i els seus hereus, a càrrec d’Imma Merino, Universitat de Girona.
Dijous 20 de març - 18.30 h
Una història política: el sionisme i la creació d’Israel al cinema (inscriu-te aquí!), a càrrec d’Anna Maria Garcia, Universitat de Girona.
Resum
Abans de l’aparició de les anomenades xarxes socials, a partir de la dècada dels seixanta del segle XX, el cinema es va convertir, com és sabut, en una eina fonamental per a la recuperació de la memòria de l’Holocaust; però també en un vehicle de primer ordre per a la difusió d’un relat polític de contingut sionista que tenia com a objectiu legitimar la creació de l’Estat d’Israel.
Ara bé, de quin sionisme parla aquest cinema? Se quins problemes geopolítics? Si volem veure què hi ha darrere de la pantalla, necessàriament hem de confrontar la ficció que vol representar un moment històric amb la realitat d’aquell moment.
Anna Maria Garcia Rovira és catedràtica emèrita d’Història Contemporània de la Universitat de Girona. Ha estat degana de la Facultat de Lletres i directora del Departament d’Història i Història de l’Art d’aquesta universitat. Va ser directora científica del Museu Memorial de l’Exili (MUME) en el moment de la seva creació i, actualment, forma part de la Comissió Assessora Científica i Pedagògica del museu.
Dijous 24 d’abril - 18.30 h
Walter Benjamin: a propòsit del cinema, a càrrec de Paula Kuffer, Universitat de Barcelona.
Dijous 22 de maig - 18.30 h
Jewishwood: la contribució jueva al naixement i auge de Hollywood, a càrrec de Jordi Dorca, Museu del Cinema.
Lloc: Aula de l’Institut d’Estudis Nahmànides
L’assistència a la conferència és gratuita previa inscripció.
Organitzen: Institut d’Estudis Nahmànides (Patronat Call de Girona) i Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani (UdG).