La nada como torsión y límite de la modernidad. Un diálogo entre Heidegger y la Escuela de Kioto

El dimecres 22 de març van tenir lloc unes Lectures Fons Raimon Panikkar UdG, amb el títol «La nada como torsión y límite de la modernidad. Un diálogo entre Heidegger y la Escuela de Kioto», a càrrec de Rebeca Maldonado, doctora i professora de Filosofia de la Universidad Nacional Autónoma de México. Especialitzada en metafísica i ontologia en la línia de recerca del «No-res com a torsió i límit de la modernitat», amb diversos assaigs, fent una lectura dels textos pòstums de Heidegger, com també de Kant i Nietzsche, i alhora dels filòsofs japonesos de l’Escola de Kyoto, dos d’ells, Keiji Nishitani i Hajime Tabane alumnes de Heidegger. Ha traduït un dels textos fonamentals d’aquesta escola, “Filosofia com a metanoética” de Tanabe, i participa en diverses revistes, seminaris i organitzacions en aquest imperatiu diàleg filosòfic orient-occident.

Raimon Panikkar va ser dels primers que en aquest país va donar notícia d’una desconeguda Escola de Kyoto. Va conèixer i tractar a Heidegger, i al Fons de la Biblioteca-UdG trobem entre moltes altres coses, llibres de Heidegger dedicats, i una presència important de textos de l’Escola de Kyoto, amb alguna dedicatòria de Nishitani.

En l’obra de Panikkar és constant el diàleg amb Eckhart, Nietzsche, Heidegger, Tanabe, Nishitani des de la perspectiva de la desconcertant, alhora que estimulant i creativa trobada entre la vacuïtat buddhista i el nihilisme occidental.

L’acte va tenir lloc a l’Aula Aurora Bertrana de la Biblioteca del Barri Vell de la Universitat de Girona. Aquí podeu veure el vídeo de la sessió.