Jane Goodall

L’estudi pioner de la Dra. Goodall sobre els ximpanzés salvatges i els seus hàbitats, que va començar fa més de 55 anys a Tanzània i continua encara avui, ha canviat radicalment la manera com els éssers humans pensem tant en els ximpanzés com en nosaltres mateixos. La seva innovadora metodologia de treball de camp, comprenent als ximpanzés com individus amb ment, emocions i personalitats pròpies, va revolucionar els paradigmes científics per sempre més.Els seus descobriments sobre els nostres parents evolutius vius més propers, començant per la seva conducta instrumental,van transformar definitivament la definició de l’Homo sapiens.

Després de dècades de recerca, de fer front als reptes de la conservació i de crear centres de rescat per ximpanzés i programes d’educació ambiental, amb 82 anys la Dra. Jane Goodall continua treballant en la protecció de la biodiversitat a nivell global, i en la promoció de la sostenibilitat i la pau entre els pobles, viatjant 300 dies al’any pel món per compartir la seva llarga experiència de vida i el seu missatge d’esperança: que cadascú de nosaltres és important per fer d’aquest món un lloc millor.

El 26 de maig del 2016, la Dra. Goodall va visitar la Càtedra Ferrater Mora per impartir la conferència What I Learnt From Chimpanzees.

Life and work

La Dra. Jane Goodall, segueix plenament activa en la promoció de la ciència i l’educació als 82 anys d’edat i és reconeguda mundialment com una de les personalitats científiques més prominents del món i una dels conservacionistes i ecologistes més destacades.

Vist en perspectiva històrica es pot dir perfectament que l’estudi de Goodall sobre els ximpanzés salvatges i els seus hàbitats, iniciat fa més de 55 anys a Tanzània, ha canviat radicalment la nostra manera de pensar els ximpanzés i els mateixos humans. La seva innovadora metodologia de treball de camp (consistent a comprendre els ximpanzés com a individus amb ment, emocions i personalitats pròpies) ha comportat una revolució en la manera de fer ciència en aquest camp. Dècades de recerca en plena natura han proporcionat troballes úniques sobre l’etologia dels ximpanzés (la fabricació d’eines, l’alimentació, l’estructura social, les àrees de distribució, la relació mare-cria), i han impulsat centenars d’investigadors a continuar i ampliar no solament la seva tasca en aquesta àrea i d’altres relacionades sinó també a implicar-se en la conservació dels grans simis a tot el món.

(Més)

Videos

Aquí podeu veure el vídeo de la presentació de la conferència de Jane Goodall, a càrrec de Joan Vergés, de Ferran Guallar (Fundació Jane Goodall Espanya) i Olga Feliu (Fundació Mona).

També podeu veure les projeccions documentals sobre Jane Goodall del Jane Goodall Institute que ella mateixa va demanar que es passessin abans de la seva conferència. 

I, finalment, la conferència de Jane Goodall What I learnt from Chimpanzees (El que vaig aprendre dels ximpanzés).

Press Releases

Jane Goodall Institute

L’any 1977 Jane Goodall va fundar l’Institut Jane Goodall (IJG) per tal de satisfer els objectius de recerca, conservació i educació mediambiental que marquen la seva trajectòria científica i activista. En l’actualitat hi ha oficines de l’IJG en 30 països i el programa de mobilització i educació ambiental Roots & Shoots (creat per la Dra. Goodall el 1991) s’aplica actualment en 130 països amb més de 17.000 grups actius, (també a Catalunya) que treballen voluntàriament per a la millora de l’entorn social i mediambiental.

Per la seva part, des de la seu de l’institut a l’Estat espanyol (situada a Barcelona), l’equip de l’Institut Jane Goodall ha creat i dut a terme des de l’any 2007 diferents programes originals d’investigació, educació ambiental, conservació, ecoturisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible a Catalunya, Espanya i alguns països africans com Senegal i Congo. Els projectes de recerca i conservació de ximpanzés salvatges, així com l’educació i el desenvolupament sostenible impulsats al Senegal per l’oficina local de l’IJG, són liderats per la primatòloga catalana Liliana Pacheco (Beca Floquet de Neu 2014) i l’economista català Ferran Guallar. En aquests projectes participen voluntaris i estudiants en pràctiques de Catalunya, alguns vinculats a la Universitat de Girona i el seu màster de Primatologia.

Podeu obtenir més informació sobre l’Institut Jane Goodall a la seva web www.janegoodall.es

Campaign Moves from jungle

Amb motiu de la seva visita a Girona, la Universitat de Girona, a través de la seva Oficina Verda, es va voler afegir a la campanya “Mobilitza’t per la selva”, instal·lant contenidors de recollida de mòbils a totes les seves Facultats.

“Mobilitza’t per la selva” és una campanya de reutilització i reciclatge de mòbils que va llançar l’Institut Jane Goodall, i proposa, d’una forma fàcil i gratuïta, allargar la vida útil dels nostres mòbils en desús (en funcionament o no). Amb això s’aconsegueix:

  • reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels seus components
  • reciclar elements útils i disposar adequadament dels materials tòxics, evitant la contaminació del medi
  • recaptar fons pels programes d’educació, conservació i desenvolupament a l’Àfrica, com el del Centre de Recuperació de Ximpanzés de Tchimpounga (Congo), on l’Institut Jane Goodall té cura de més de 150 ximpanzés rescatats, la gran majoria dels quals han arribat en pèssimes condicions desprès de ser decomissats a caçadors, traficants o particulars. Els fons també es destinen a projectes de reforestació i conservació de ximpanzés al Senegal, i a projectes educatius per a nens/es a la República Democràtica del Congo