Jane Goodall

L’estudi pioner de la Dra. Goodall sobre els ximpanzés salvatges i els seus hàbitats, que va començar fa més de 55 anys a Tanzània i continua encara avui, ha canviat radicalment la manera com els éssers humans pensem tant en els ximpanzés com en nosaltres mateixos. La seva innovadora metodologia de treball de camp, comprenent als ximpanzés com individus amb ment, emocions i personalitats pròpies, va revolucionar els paradigmes científics per sempre més.Els seus descobriments sobre els nostres parents evolutius vius més propers, començant per la seva conducta instrumental,van transformar definitivament la definició de l’Homo sapiens

Després de dècades de recerca, de fer front als reptes de la conservació i de crear centres de rescat per ximpanzés i programes d’educació ambiental, amb 82 anys la Dra. Jane Goodall continua treballant en la protecció de la biodiversitat a nivell global, i en la promoció de la sostenibilitat i la pau entre els pobles, viatjant 300 dies al’any pel món per compartir la seva llarga experiència de vida i el seu missatge d’esperança: que cadascú de nosaltres és important per fer d’aquest món un lloc millor.

El 26 de maig del 2016, la Dra. Goodall va visitar la Càtedra Ferrater Mora per impartir la conferència What I Learnt From Chimpanzees.

Vida i obra

La Dra. Jane Goodall, segueix plenament activa en la promoció de la ciència i l’educació als 82 anys d’edat i és reconeguda mundialment com una de les personalitats científiques més prominents del món i una dels conservacionistes i ecologistes més destacades.

Vist en perspectiva històrica es pot dir perfectament que l’estudi de Goodall sobre els ximpanzés salvatges i els seus hàbitats, iniciat fa més de 55 anys a Tanzània, ha canviat radicalment la nostra manera de pensar els ximpanzés i els mateixos humans. La seva innovadora metodologia de treball de camp (consistent a comprendre els ximpanzés com a individus amb ment, emocions i personalitats pròpies) ha comportat una revolució en la manera de fer ciència en aquest camp. Dècades de recerca en plena natura han proporcionat troballes úniques sobre l’etologia dels ximpanzés (la fabricació d’eines, l’alimentació, l’estructura social, les àrees de distribució, la relació mare-cria), i han impulsat centenars d’investigadors a continuar i ampliar no solament la seva tasca en aquesta àrea i d’altres relacionades sinó també a implicar-se en la conservació dels grans simis a tot el món.

(Més)

Recull de premsa