L’iniciàtic viatge a l’Índia

Neus Crous Costa és professora de la Facultat de Turisme de la UdG, on fa recerca i docència sobre turisme cultural i, en general, la dimensió sociocultural del turisme. Participa en les oportunitats de recerca vinculades al turisme religiós i al pelegrinatge. Forma part de l’Institute of Religious Tourism and Pilgrimage (en creació).

El viatge iniciàtic, una realitat omesa en els estudis de turisme, constitueix una vertadera experiència profunda, personal i no transferible, si bé pot compartir-se o seguir una mateixa via. És un tema comú en relats mitològics i, més endavant literaris. En alguns contextos, forma part del pas a una nova etapa vital.

La confrontació de l’individu amb allò desconegut és l’element constitutiu del viatge iniciàtic. L’Índia, que fins l’Edat Mitjana havia estat en relatiu contacte amb l’Occident europeu, es converteix en l’exòtic altre a partir de la Baixa Edat Mitjana i del Renaixement. Durant els primers segles de l’era moderna els viatgers seran mercaders, militars o missioners que portaran una visió molt determinada (per la seva professió) d’aquest territori llunyà. Molts re-utilitzaran fonts clàssiques. I no és estrany que aquells que escriuen sobre l’Índia ni tan sols la coneguin directament, sinó que es limitin a donar nova forma als escrits d’altres.

No serà fins després de l’època de les grans exploracions, a partir de finals del s. XIX quan apareixerà una voluntat de regenerar el que Europa ha perdut com a contrapartida de la Revolució Industrial. Diversos intel·lectuals com Mircea Elíade, Hermann Hesse o Carl Gustav Jung buscaran aquesta regeneració a Àsia i, més específicament, a l’Índia.

Uns anys més tard Raimon Panikkar realitzarà un viatge iniciàtic a una Índia ja independitzada, en un moment en el que tant aquest país com Europa es veuen en un moment crucial de la seva història no només socioeconòmica, sinó també espiritual.

Aquesta recerca va generar un document que ens va servir de guió de la sessió, amb una primera exposició i posterior i animat col·loqui. Vegeu-ne aquí l’enregistrament en vídeo.